Krční páteř

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu.13 měsíců mám bolesti zad, levého ramene téměř nepřetržité občasná křeč do předloktí a brnění palce v ruce, moc neudržím a jemná motorika oslabená. Podstoupila jsem rehabilitaci bez jakékoliv změny. Po konzultaci s neurochirurgem jsem měla opich pod CT také bez účinku. V červnu jsem měla operaci dekomprese foramina C5/6 sin. Měla jsem kontrolní MR na obrazec C páteře stav po dekompresi foramina C5-6 vlevo, foramen dekomprimováno, prominence osteofytu trvá. Posterolaterální osteofyty C6-7 vlevo také bez změny. Trvá obraz chondrozy disku C5-6 a C6-7 s dorzálními prostrezemi podél ostefytů, mícha bez útlaku. Mám naplánovaný další opich pod CT. Chtěla bych vědět jaké mám jiné možnosti. Lékař operaci předním přístupem nechce nález je prý malý. Já ale nejsem schopna nastoupit do zaměstnání, kde potřebuji obě ruce. Docházím na rehabilitaci, ale cvičit nemám. Děkuji Monika

Odpověď odborníka:

Stav po operaci, kde potíže přece jen ještě existují musí posoudit především operatér, který nález viděl nejen na rtg nebo MR, ale na vlastní oči v operačním poli. Důležité je, že nedochází k útlaku míchy. Všechny degenerativní změny nikdy nejdou operací odstranit, výrůstky bývají hojně rozšířené a změny na meziobratlových kloubech rovněž. Postup se mí jeví přiměřený. Zvolné a řízené cvičení na rehabilitaci, měkké techniky na horní hrudní pateř a krční pateř jsou vhodné. Důležitá je i lázeňská léčba. Případná nová operace jen po zvážení všech okolností a nezbytné nutnosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: