Krev v moči

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o zodpovězení mého dotazu. Můj dotaz bude delší. Bydlím v zahraničí a je tady dosti problém s čekací dobou na ultrazvukové vyšetření. Za poslední půl rok jsem přibrala 14kg. Momentálně vážím 90kg (před dvěma roky jsem vážila 68kg). Asi před 3 týdny jsem začali trápit velké bolesti zubu, po rozvrtání mi úplně otekla celá strana tváře a dáseň. Další den mi byly nasazeny dvoje atibiotiká: Metronidazole 500g - 3x denně a další ( již si nepamatuji název), mám dojem, že to bylo něco s koncovkou cyklin 400g - 4x denne. Hodinu poté, co jsem je vzala první dávku (nevím, jestli to byla náhoda), se dostavily velké bolesti zad, rozbolela mě celá půlka zad - od prostředku a až k lopatkám, až se mi udělalo nevolno a musela jsem si lehnout, po chvíli potíže přešli. Pokračovala jsem v užívání antibiotik. Měla jsem velké bolesti zubu, které jsem tíšila Ibalginem. Druhý den léčby se znova objevili bolesti zad, nevolnost, zimnice, teplota a průjem - stolice byla divně cítit. Musím podotknout, že všechny potíže, co jsem měla, byly popsány jako nežádoucí účinky antibiotik. Jela jsem tedy ve středu večer na pohotovost a tam mi vzali moč a dle testovacího proužku zjistili krev v moči 2+ a řekli mi, že mám raději vysadit jedny antibiotika - Metronidazol. Takže od dalšího rána jsem brala jen ty druhé atibiotika a místo ibalginu jsem brala panadol, protože mě ty záda boleli celou noc a po panadolu to vždy po dobu 6 hodin přestalo.Ve čtvrtek večer byly ty bolesti tak velké, že mi šlo dosti silně do mdlob, zvracení, průjem, zimnice, horečka. Tak jsem si vzala další dva panadoly a vysadila i ty druhé antibiotika. Ráno jsem mela strašně škaredou moč, kalnou, hěedou (po chvilce stání jakoby v ni byl rozmíchaný hnědý prášek) a dle pani doktorky se v ní objevila krev na 3+ a bílkovina.Takže hned i po těch dalších vysazených antibiotikách-od patku jsem už téměř bolesti neměla. A ráno již moč vypadala lépe, ale plavaly v ní bílé malinké nitky (vločky). Od neděle mě už nic nebolelo.Teď už nemám žádné potíže. Moč už je úplně čistá, bez bílých vloček, bez bílkoviny a má normální barvu - zářivě žlutou, průzračnou, ale stále mám krev v moči na 2+ dle testovacich proužků! Kultivace byla negativní, krevní odběry na ledviny v normě.Tak bych se chtěla zeptat, co si o tom myslíte. Mám velký strach z té krve v moči. Ještě bych chtěla k mému problému dodat (to mi až dnes doktor řekl), že první kultivace moči v době, kdy jsem měla škaredou moč jakoby s hnědým práškem, tak se v moči našla bakterie E-coli a tak mi nasadili třetí antibiotika Nitrofurantoin, ale po 3 dnech jsem se osypala. Tak jsem šla zpět k lékaři a vzali mi moč (odpoledne) a tam už byla kultivace negativní, ale antibiotika jsem hned pak zastavila kvůli osypání. Teď už je moč, jak jsem psala, čistá, bez bílých vloček a má už i pěknou barvu, ale nadále je v moči přítomna krev na 2+ a taky často chodím na toaletu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jasmine. Podle všeho jste prodělala kromě odontogénního zánětu ( tj. zánětu tkání v okolí zubu) i zánět močových cest a ledvin, který mohl vyvolat jak samotný zánět zubu cirkulací zánětlivých látek či baktérií v krvi, tak i samotná léčba Ibalginem a antibiotiky, nebo ve Vašem těle probíhali dva samostatné záněty. Svědčí proto jak Vaše příznaky ( bolesti beder, schvácenost, průjem, zimnice, třesavka), tak i nález bílkoviny a krve v moči. Domnívám se, Vaše potíže nebyli projevem nežádoucích účinků antibiotik, ale projevem zánětu ledvin. Po prodělaném zánětu močových cest a ledvin ještě po jistou dobu může v moči přetrvávat pozitivní nález krve ( mluvíme o mikroskopické hematurii). Pokud ještě nyní pociťujete i subjektivní potíže, měl by Váš lékař zvážit ještě na jistou dobu profylaktickou léčbu malou dávkou antibiotika- obvykle se předepisuje kotrimoxazol v jedné denní dávce na dobu 2-3 týdnů. Současně můžete preventívně užívat brusinkové preparáty či kapky z lichořeřišnice, lze je užívat i po ukončení antibiotické léčby. Dbejte na dostatečný pitný režim (aspoň 2litry tekutin denně). S odstupem času ( do 2-3 týdnů) po ukončení léčby by se mělo zopakovat vyšetření moče. Pokud by se znova v moči vyskytla krev, je nutné podrobit Vás nefrologickému a urologickému vyšetření. V první řadě, je zapotřebí zjistit, odkud krvinky pochází - zda z močových cest či z ledvin- to ozřejmí vyšetření moči pod mikroskopem, v tzv. fázovém kontrastu či v zástinu. Na základě dalších výsledků Vám pak lékaři doporučí jiná vyšetření: vylučovací urografii, cystoskopii, sběr moče za 24 hod a pod.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: