Krev ve stolici

Dobrý den, minulý týden zjistili taťkovi krev ve stolici (před 2 roky měl testy v pořádku). Za měsíc jde na kolonoskopii. Je jisté, že má zhoubný nádor nebo se může jednat o polypy nebe něco jiného? Jak dlouho roste nádor a jaké jsou prognózy léčby? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Příčina výskytu krve ve stolici je různorodá. První myšlenka jsou hemorhoidy, které jsou jak zevní tak vnitřní, rhagády, nezhoubné i zhoubné nádory. Proto je třeba provést nejdříve základní vyšetření a to vyšetření prstem v konečníku, pohledem do řitního otvoru a poté rektoskopií nebo hned kolonoskopií. Předpověď opravdu jen případného nádoru záleží na prvním místě na jeho umístění, zda je do nitra střeva, ve stěně nebo rostoucí do okolí. Dále na jeho velikosti a také na případných existujících metastázách. Z toho všeho vyplývá možnost odstranění nádoru buď kolonoskopickou operací nebo operací přes stěnu břišní.. Problematika těchto nádorů je rozsáhlá a nelze tak sdělit v krátkém příspěvku. Vše podrobněji by případně jistě sdělil váš chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: