Křupání v kloubech

Dobrý den, je mi 22 let a poslední cca 4 roky mě při téměř jakémkoliv pohybu křupá v obou zápěstí-nejvíce, když s ním udělám pohyb "do kroužku". Křupání je nebolestivé. Ruce nijak více nenamáhám. Také mě v posledních týdnech začalo nebolestivě křupat v obou kolenech, při běžných pohybech. Např. když stojím a otočím se, nebo když mám při postoji váhu na jedné noze a poté zatíženou nohu odlehčím. Nevěnuji se závažněji žádnému sportu a jím poměrně hodně bílkovin (skoro každý den jogurt+ týdně min. 1l mléka). Mohla bych udělat něco proto, abych křupání eliminovala? Moc děkuji za odp. Lenka

Odpověď odborníka:

Křupání, lupání v koubech je poměrně častý úkaz, který má řadu příčin. Nejedná se o jednoznačný úkaz. Již u malých dětí se objevuje lupání i na příjklad v meziobratlových kloubech a jedná se se zde o podtlakový fenomen, který je zcela bezvýznamný a časem se jeho charakter mění a odejde. U větších kloubů se může jednat o určitou volnost kloubu, hlavice kloubu a jeho jamka je volnější, dochází zde opětně ke změnám tlaku, ale také k mechanicky vzniklým zvukovým efektům. Hypermobilita. Kromě toho může dojít i k širšímu pohybu šlachy kolem kloubu s možným zvukovým jevem. Další jsou zvukové jevy mezi šlachou a její pochvou , již možné zýánětlivé změny, které jsou ale spojeny s bolestmi. Některé změny na kloubech jsou vrozené a dají se řešit zpevněním svalovéhoho pouuzdra, cvičením na rehabilitaci. V kolenou je typické, že se lupavý zvuk objevuje u menisku, který má změněný tvar, diskoidní meniskus.Jen vyjímečně se objevují zvukové fenomeny u porucha kloubních chrupavek - chondropatiích. U starších a starých lidí, ale po přetěžování nebo úrazech v kloubech i u mladých, se objevují příznaky artrozy, které se křupáním a lupáním projevují. Zde jsou ale již změny na kloubech, otok, defromace kloubu a omezení pohybu. Pokud potíže nejsou a zjev jen občasný není nutno příliš tomuto jevu věnovat pozornost. Jinak je jistě vhodné vyšetření ortopedické včetně rtg snímku nebo dokonce vyšetření CT nebo magnetickou rezonancí ke zjištění stavu měkkých tkání na velkých kloubech. Podle výsledku léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x