Krupička na rtu a v ústech, palení/brnění obličeje.

Dobrý den. Už nejakou dobu, asi dva měsíce pozoruji palení a brnění rtů, a také tváří v obličeji a očí, kůže na hlavě. Před dvěma týdny jsem objevil zvláštní krupičku (pouze) na horním rtu. Dnes jsem si všimnul, že mám stejnou krupičku i na dásních uvnitř úst. Viz foto, pod zuby, kde je to jasně patrno. Na jazyku mám z boků naopak podivné - drobné prokrvené jizvičky, jasně ohraničené. Pokud jsem přes krupičku na rtu přejel ostrým nehtem, nic se nestalo. Je to již pod kůži a nejde to "sěkrábnout"... Pocitově mám vyšší vnímavost na pálení rtů a kůže na hlavě na slunci. Nyní jsem v léčení, již 7mým dnem, na atb Klacid SR, 500mg denně, na 28dní. Byly mě při krevních odběrech nalezeny v PCR testu, Chlamydie Trachomatis. Do očí užívám kapky atb AZYTER. V lednu jsem mě prvonákazu HSV2. Současně mě jsem měl i protilátky na HSV1. Min. do léta 2013 jsem protilátky na HSV neměl. Na Chlam.Trach. jsem byl testován v lednu, krevní testy i stěr, po prvonákaze HSV2 - nyní mám profylakticky Valaciklovir 500mg pro časté opary. Od té doby jsem měl řadu různých ekzematických kožních projevů (v podpaží, předloktí, pod koleny, v tříslech, v oblasti nosu a oboči a na čele), na které jsem dostal napřed Beloganet, později Mykoseptin a Canesten. Animykotika subjektivně zabraly lépe, ale obtíže se mají tendenci cyklicky opakovat. Do prosince jsem neměl žádné obtíže a ani léky. Sexuálně jsem od ledna zdrženlivý, chodil jsem často do sauny s ochlazovacím bazénkem a vyřivkou. Buňečnou imunitu mám dobrou. Symptomy "krupičky" se ale nyní ani po těchto atb nijak nelepší. O co se může jednat? Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Petře. Na Vaší fotce jsou patrné změny odpovídající tzv. Fordyceovým skvrnám - tedy viditelným (normálním) mazovým žlázkám. Jejich větší viditelnost může souviset se změnami sliznice a rtů v souvislosti s proběhlými chorobami a léčbou (olupování rtů?, jazyka?). Daný stav není třeba nějak cíleně řešit. Doporučuji každopádně jakékoliv nejasnosti řešit s Vaším ošetřujícím lékařem, který Vás zná (jak jsou vysvětlovány Vaše nově vzniklé kožní potíže?, změny na jazyku?, proč jste měl opakovaně testovány chlamydie - jaké máte potíže, proč Vám byla doporučena takto dlouhá ATB léčba aj.).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Na hluboké proleženiny pomůže HemaGel
Články: Na hluboké proleženiny pomůže HemaGel
Proleženiny. Strašák všech...
Hořčík pomáhá zlepšovat stav atopického ekzému
Články: Hořčík pomáhá zlepšovat stav atopického ekzému
Koupání v solném roztoku z...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Články: 9 tipů, jak zatočit s bolestí hlavy
Tuhle zdravotní potíž zná...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: