Krvácení do mozku

Dobrý den všude se dočítám, že podcenění příznaků krvácení do mozku a že čím déle je toto poranění diagnostikováno, tím menší šanci má pacient na úplné uzdravení či dokonce přežití! Proto se stále nemohu smířit s příhodou, která se stala před nedávnem mému otci! Možná mě vyvedete z omylu, ale podle mého je to typický příklad, kdy měla být provedena všechna potřebná vyšetření umožňující odhalení krvácení do mozku! Krátce popíšu: V pátek dopoledne otec(70let) na zahradě spadl ze žebříku a udeřil se mimo jiné do hlavy. Otec prodělal několik možných vyšetření včetně rentgenu, nicméně vyšetření CT mezi nimi nebylo. V neděli odpoledne se jeho stav zhoršil! Únava, snížená hybnost dolních končetin, pomočení. Kolem 20hod30 jej odvezla RZ do 25km vzdálené nemocnice, kde opět prodělal nějaká vyšetření na neurologii a chirurgii. Bohužel vyšetření CT mezi nimi opět nebylo. Ve 22hod45 byl otec propuštěn s tím, že lékař nic neshledal a že si má zavolat někoho z rodiny ať ho dovezou domů. Přijeli jsme tedy pro něj přestože měl viditelné problémy s hybností a odvezli jsme ho domů. Ráno v pondělí 06hod30 již bohužel nemluvil(jen sténal) a hýbal očima a po dalším odvozu RZ do nemocnice a vyšetření na CT mu bylo diagnostikováno těžké krvácení do mozku. Ještě týž den zde prodělal operaci a o té doby je bohužel v bezvědomí! Zde ještě podotýkám, že lékař stanovil jako příčinu krvácení vysoký krevní tlak(který otec skutečně měl). Nicméně se domníváme, že pokud by již v neděli večer bylo otci provedeno vyšetření na CT, když měl všechny možné příznaky a rizika napovídající k tomuto úrazu, mohl být jeho zdravotní stav výrazně lepší než nyní skutečně je! A tedy, že došlo k určitému podcenění a zanedbání ze strany lékaře! Můžete mi tuto naši domněnku potvrdit či vyvrátit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Omlouvám se, ale k vaší domněnce se vyjadřovat nebudu. Neznám rozsah a výsledek vyšetření, které vašemu otci prováděli. Obecně na našem pracovišti bychom ct mozku po pádu a úrazu hlavy provedli při horšícím se stavu vědomí nebo poruše hybnosti či řeči. Ale individuálně posuzujeme při krvácení do mozku výsledek a riziko případné operace. Často postupujeme konzervativně, sledujeme a vyčkáváme, protože výsledek těchto operací je nejistý. I dřívější zásah by nemusel výsledek změnit. Ale opakuji, nemohu být konkrétní, neznám grafický nález, ani podrobnosti vyšetření.

MUDr. Mikuláš Vachek
MUDr. Mikuláš Vachek

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x