Krvácení v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na váš názor. Jsem ve 22 týdnu těhotenství, první 3 měsíce jsem krvácela, užívala jsem ascorutin, utrogestan, ac folicium a měla jsem hematom(nad gest. vackem). Nyní už nekrvácím, ale mám občas bolesti v podbřišku a často se mi motá hlava. K tomu se přidali hustší bílé výtoky, které provází svědění. Byla jsem u lékařky a ta mi odmítla na to něco dát, jen doporučila nosit bavlněné prádlo. Ještě jsem měla před dvěma lety ultrazvukem zjištěný downůw syndrom ve 12 tydnu tehotenstvi a následně ukončené těhotenství. V nynějším těhotenství, mi odběr ze žíly v 16 týdnu dopadl dobře. Ultrazvukové vyšetření (3D) také. Chtěla bych se zeptat, jestli byste mi doporučila odběr plodové vody a jak často bych měla chodit na ultrazvuk. Také se stalo, že jsem nebyla 2 měsíce na ultrazvuku. Jinak mám z prvního těhotenství zdravou 9 letou dceru. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jelikož screening (vyhledávání) vrozených vad v 16.týdnu včetně screeningu Downova syndromu dopadl dobře (= je v pořádku), choďte na UZ kontroly dle doporučení Vašeho gynekologa. Odběr plodové vody, když je vyšetření z 16.týdnu v pořádku, příliš nedoporučuji. Provádí se, pokud je podezření na poškození plodu a sám o sobě je zatížen cca 1% rizikem potracení plodu, takže jestliže máte dosud všechna vyšetření plodu v pořádku, bylo by podle mého názoru zbytečné riskovat potracení plodu. Točení hlavy v těhotenství může být způsobeno jak například poklesem krevního tlaku, tak třeba nedostatkem tekutin. Tlak kontroluje Váš gynekolog, případně praktický lékař, příjem tekutin je ve vaší režii- měla byste vypít 1,5 až 2,5 litru tekutin denně. V těhotenství je snaha dávat léky, jen je-li to nezbytně nutné. Popsaný výtok může být způsoben kvasinkami (poměrně běžné v těhotenství), kdy kromě nošení bavlněného prádla můžete zkusit užívat laktobacila. Při přetrvávajícíh obtížích znovu navštivte Vaši lékařku, stejně tak co se týká bolestí v podbřišku a točení hlavy. Přeji Vám klidné pohodové těhotenství zakončené bezproblémovým rychlým porodem.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Srdce
Články: Srdce
Starověk spatřoval v srdci...
Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Články: Sexuální život nemusí ve stáří uvadat
Také se vaše představy o...
Henochova–Schönleinova purpura
Články: Henochova–Schönleinova purpura
Henochova-Schönleinova...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: