Krvácení z 1,5 měsíce staré jizvy po odstranění znaménka

Dobrý den. Nechal jsem si před 1,5 měsícem odstranit chornicky iritované a zraňované znaménko zespodu brady (zraňováno při holení, stroupek jsem z nervozity často sloupával, podobně jako si jiní kouškou nehty), bylo již dávno bez pigmentu, avšak poslední dobou tkáň v tomto místě byla tvrdá, vyrůstající vousy vyvolávaly při doteku bolest a na povrchu kůže byl po posledním zhojení růžový hrbolek nepravidelného tvaru. Kožní lékař doporučil odstranění a odeslal mě na plastickou chirurgii, kde mladá lékařka bez většího zkoumání znaménko vyřízla. Jizva byla velmi malá a zpočátku to vypadalo, že "růžovou" tkáň neodstranili celou, hojení bylo trochu pomalejší - ještě 3 týdny po operaci byl v místě černý stroupek. Poté jizva vypadala 2 týdny jako kompletně zhojená, poslední týden se však začala prudce měnit, jizvička zarudla, začala pobolívat, po stranách jizvičky se objevily tvrdé hrbolaté vyvýšeniny (podobné původnímu odtraněnému projevu) a včera se přesně uprostřed jizvičky odloupl kousek kůže a pod ním se objevila hnědočerná tečka, která do dneška povyrostla nad jizvu a při jemném napnutí kůže vedle jizvy se okolí tečky prokrvácí a krev je možno setřít vatovou tyčinkou - je to spíše směs krve a tkáňového moku, protože je to světlejší než krev. Co by mohlo být příčinou takovéhohle artefaktu v hojení jizvy? Podotýkám, že histologie vyřízlého znaménka byla podle plastika v pořádku - "Hist. nález: Intradermální pigm. névus, excise in sano" - mám však podezření, že si tuto větu plastik napsal sám, protože kompletní histologický nález, který jsem chtěl přinést zpět kožnímu lékaři, mi odmítl dát s tím, že mu "chodí rovnou do počítače jen toto a nic jiného nemá", doplnil k tomu svůj názor na to, že teorie maligního zvrhnutí zraňovaného znaménka je podle něj nesmyslná a mé obavy jsou zbytečné a kdybych byl žena, která se neholí, takový zákrok bych si plně uhradil (čemuž jsem se nebránil, ale nikdo po mně peníze nechtěl). Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Doporučuji celý útvar vyříznout znovu - kompletně, určitě provést histologické vyšetření. Může jít o dorůstající névus, pokud ten původní nebyl kompletně odstraněn.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: