Krvácení z konečníku v době menstruace

Dobry den, Chtela bych se na Vas obratit s nasledujicim zdravotnim problemem. Jiz nekolik let u sebe pozoruji krvaceni z konecniku. Krvaceni neni nepretrzite. Vyskytuje se pouze v obdobi menstruacniho krvaceni a nekdy take v obdobi spineni (dlouhodobe trpim slabym spinenim mimo menstruaci, spineni se vyskytuje priblizne s mesicni frekvenci). Krev pozoruji v uvedenych obdobich zejmena na toaletnim papire po vyprazdneni strev, vyjimecne je krev z konecniku patrna take na hygienicke vlozce. Nekdy citim bolest v oblasti konecniku pri (vaginalnim) pohlavnim styku, jinak zadne vyznamnejsi bolesti celkove nemam. Obratila jsem se na moji gynekolozku, ktera mi sdelila, ze s ohledem na muj popis se podle ni nejedna o nic, s cim by mi jako gynekolog mohla pomoct, a mam se zkusit obratit jinam. Je mi 28 let, jsem bezdetna. 7 let uzivam hormonalni antikoncepci, jine leky neuzivam. V obdobi stresu nebo po neobvyklem jidle /neobvykle kombinaci jidel nekdy trpim prujmem. Zadne dalsi specificke zdravotni problemy nemam a o zadnych konkretnich nemocich u sebe nevim. Dekuji predem za Vas nazor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příčin krvácení z konečníku může být více a pokud problém trvá takto dlouho a není provázen bolestí nebo jinými příznaky, které by ukazovaly na hemoroidy nebo prasklinu sliznice v oblasti konečníku, což by asi jinak byly 2 nejpravděpodobnější možnosti, je určitě na místě podrobnější vyšetření, které by mělo zahrnovat i endoskopii tlustého střeva - kolonoskopii. Každopádně začněte návštěvou svého praktického lékaře, na postupu dalšího vyšetření se domluvte s ním. Nedá mi než podotknout, že odpověď Vaší gynekoložky je poněkud zvláštní - když už, má Vám říci kam se máte obrátit a pokud dokáže říci, čím potíže způsobeny nejsou, měla by Vám i říci, čím tedy podle ní způsobeny jsou... Navíc existuje nemoc jménem endometrióza (zjednodušeně přítomnost děložní sliznice mimo dělohu, nejčastěji v jejím okolí, tedy i např. v oblasti koncové části tlustého střeva), která by se takto teoreticky projevovat mohla - a to je samozřejmě primárně nemoc "gynekologická". Přeji hodně trpělivosti a doufám, že se příčinu Vašeho stavu podaří brzy odhalit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: