Krvavý hlen ve stolici

Dobry den. Pred rokem a pul jsem byl na chirurgii kvuli zuzene stolici (bal jsem se rakoviny) jeste asi rok pred tim se mi objevovala i krev na stolici jelikoz jsem trpel na zacpy. Byla mi provedena rektoskopie s nalezem vnitrnich hemoroidu 1. stupne. A zuzeni stolice jako nejaka funkcni porucha (jelikoz jsem z celozivotni zacpy - stolice jednou za tyden - zacal postupem casu chodit pravidelne kazdy den) No rok a pul uplny klid hlavne i po psychicke strance. Ted jsem ovsem mel takovy neprijemny tlak v oblasti zaludku po jidle a pripadal jsem si jako kdybych mel v zaludku 10kilovy kamen. Samozrejme jsem se vystresoval co to zase muze byt a take mam od te doby hlen a krev na stolici. Sonograficke vysetreni v poradku dale me ceka gastro vysetreni zaludku a kolonoskopicke vysetreni tlusteho streva. Ja bych zde chtel ale vice popsat problem co tyka te stolice a byl bych rad za vysvetleni nekterych veci a odpovedi. Mimochodem je mi 23 let. Kazdy den mam na stolici hlen. Pokud mam stolici hrbolatou tak se vetsinou drzi mezi temi hrbolky. Problem je ze na oko to vypada jako ze je smichan s krvi protoze je do rude cervene barvy. Ovsem pokud to vytahnu na spejli a otru o toaletni papir tak to vypada jako normalni zluty hlen. Kdyz to opet spojim tak to opet dela takovou tmavou barvu do cervena. Bud to a nebo mam proste ciste HNEDY hlen i na toaletnim papire po utreni. Driv jsem toto ale nemel. Me by tedy zajimalo jestli hneda barva hlenu nebo tmave nacervenala dokud je na stolici je hlen smichan s krvi a proto to ma takovou barvu nebo hlen smichan se stolici? Kazdopadne problemy mam asi 10 dni ale 2x nebo 3x v ty trose hlenu opravdu minimum krve bylo. To vim protoze pote co jsem to otrel o toaletni papir udelal se tam i krvava skvrnka. Jeste bych doplnil ze hlenu je pomerne male mnozstvi ale na vice mistech te stolice. Spise takove cucky o velikosti polovicni kapky s barvou kterou jsem popsal vyse. Nebo trocha po utreni na toal. papire. Zajimalo by me jestli to muze byt z toho vnitrniho hemeroidu a jestli opravdu i ten hlen muze byt z nej. Vim ze mohou krvacet (to jsem mel tehda) ale kdyz jsem tam tu krev mel..byla tim stolice jakoby potrena. Ted kdyz tam mam kapicku krve tak je vzdy ale v kapicce hlenu. Muze hemoroid produkovat tmavy hlen nebo hlen s primesi krve zaroven? Jinak jsem se take docetl ze hlen jako takovy pri podrazdeni muze... Ovsem kdyz jsem byl minuly tyden na te chirurgii kde se mi podivali do zadku tak kdyby byl hemoroid nejak podrazdeny tak by mi to pan doktor rekl ne? takze myslim ze nijak podrazdeny neni. Zajimalo by mne jestli by i ten hlen ci krev mohlo byt i stresoveho puvodu? Opravdu hodne se bojim rakoviny a mam strach z nalezu na kolonoskopii. Zhubl jsem 2 kila za tech deset dni... Ale to si myslim ze je stresem. Chut k jidlu normalne mam ale spise nemam naladu na nic kvuli strachu. Prujmy zacpy nemam. Stolice je pevna nekdy mirne mekkci. Zajimalo by me tedy tyto veci hlavne: 1)Muze hemoroid produkovat hlen s primesi krve zaroven a ne hlen a krev zvlast? 2)Hnedy hlen znamena primes krve nebo to muze byt jen primes stolice ci je normalni tato barva? 3)Take vim ze prujmy zacpy nebo stridani techto dvou veci je priznak rakoviny tlusteho streva nebo konecniku. Ale myslite si ze kdybych toto onemocneni mel tak bych musel mit tyto priznaky? 4) Muze mit vliv STRESU na funkcnost ci projevy hemoroidu? 5) Presto ze vim ze mi nejspis napisete ze jsem mlady na takove onemocneni tak rakovinu mohou mit i mladsi ikdyz je to vzacne. Zajima me jestli se podle Vas mam bat teto nemoci podle priznaku ne podle veku? a jen dodam ze treba dnes mam po vykonani potreby takovy divny pocit tlak v leve dolni polovine tlusteho streva. Uprimne lituji toho kdo si toto cele precte a predem se za to omlouvam :)). Ale take Vam dekuji za odpoved. :) S pozdravem Martin.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel podle charakteru a barvy hlenu, krve a stolice nelze určit možnou chorobu, jsou to pouze známky, že něco je špatně - nejspíše v tlustém střevu a konečníku. Jednoznačně to odhalí kolonoskopické vyšetření, které Vás čeká a podle jeho výsledku se bude odvíjet případná další léčba.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x