Kvalita ošetření kořenového kanálku

Dobrý den, mám zánět zubu (šestka). Zub je mrtvý (je vrtán do kořenů a zaplombován). Zánět je u kořenů zubu. (Viděl jsem snímek rentgenu) Můj zubař mi nabídl léčbu (zavedení nějaké léčivé látky do kanálků) bez záruky že tato léčba zabere. I přesto by mě léčba stála 3300,- kč. Nemohl by mě léčit jiný zubař levněji? Případně neproplácí tuto léčbu zdravotní pojišťovna? Dále: objednán jsem až na březen 2013 a to jsem tam byl 3.10. 2012, tedy objednání až po půl roce. Není to dlouho? Nemůže se zánět do té doby rozšířit na okolní zuby? A ještě: má vůbec smysl léčit mrtvý zub? Jaká je pravděpodobnost, že léčba zabere? A jak dlouho takto vyléčený mrtvý zub vydrží funkční? Děkuji předem za odpovědi na všechny moje dotazy. Michal

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokusím se odpovědět na všechny Vaše otázky. Ptáte se velice pragmaticky, to se mi líbí. Levněji by to samozřejmě šlo, ale prozradím Vám důležitou informaci. Tohle je práce, kterou lze pomocí nejmodernějších technologií zkrátit na dvě návštěvy, ale ve většině ordinací není „robot na výrobu korunek“(korunka je v množství případů indikována) a tak je to na tři. Aby zubař trochu spočal a vy jste neměl pusu otevřenou přes 2 hodiny, tak se práce rozkládá do 4. Já to tak dělám, pokud vše nejde extra hladce. Celá tato procedůra u stoličky trvá okolo 4-5 hodin celkového času (to je čas,po kterém ocházíte se zubem s funkční korunkou. Věnují se Vám dva pracovníci, z nichž jeden studoval (né zrovna lehkou) vysokou školu a plně zodpovídá za Váš zdravotní stav, ordinuje léky. Myslíte, že je motivován udělat tuto práci za 275 Kč za kanálek a 100 Kč za anestesii a pak Vám tam plácnout plombu za 220Kč? Takže celkem za 1000 Kč pro dva pracovníky, materiál, náklady na ordinaci, daně. Myslíte, že bude Vaše ošetření trvat 5 hodin (to je samozřejmě i s nabroušením a nalepením korunky, kořenovou nástavbou, za kterou si peníze zubař taky řekne)?? Vzhledem k tomu, že už máte v tomto zubu do kořenů vrtáno, tak už jste si svých 3x275 Kč užil/vybral. Otázka je tu. Bylo to k něčemu dobré?? Chápu, že být objednán za půl roku není příjemné, ale ten zánět kolem špičky kořene se tam tvořil od doby, kdy Vám do kořene bylo vrtáno, akorát jste o něm nevěděl. Zánět je lokalizován k infekci (která se nachází v kořenovém kanálku), aby ohrozil vedlejší zuby není pravděpodobné, pokud teda není tak velký, že se dotýká až kořene vedlejšího zubu. Vlastní zdravý kořen je vždy lepší než implantát. Drží na vazech, dokážete rozpoznat tlak, kdy přestat kousat (pokud naproti máte svůj zub, nehraje tato informace roli). Když už se v kořeni někdo vrtal, byla v něm dlouhodobě infekce a nebo má „složitou anatomii“, tak samozřejmě úspěšnost ošetření klesá. Při prvotním ošetření kořenového kanálku je okolo 90% (98-99% udávaných v literatuře moc nevěřím). Dobře ošetřený zub Vás může klidně i přežít (v případě excelentní hygieny samozřejmě). Nevím, co v sobě Vámi uvedená částka všechno měla obsaženo, tak Vám ani nemohu říci, jestli je za to vůbec možné dostat kvalitní péči. Pokud za ošetření kořenového kanálku, kořenovou nástavbu a korunku, tak to nečekejte žádné „dlouhé“ návštěvy v ordinaci. Konzultace, případná registrace či jen ošetření probému u nás v ordinaci je možné, jako nové moderně vybavené pracoviště ještě přijímáme pacienty. Sídlíme na Praze 9.

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x