Laidenská mutace

Dobrý den pane doktore , mám dotaz ,p. gynekoložka mi udělala testy a bohužel mi vyšla Laidenská mutace genu F5,jedeu 7.10 2014 k p. Zuzaně Rethmann na hematologii,bojím se co vše mi tam budou dělat,co mi tam řeknou.Prosím Vás můžete mi stručně říct jaký je riziko trombozx\, půjdu na jiné vyšetření? na sono žil? Budu muset brát pražky nebo injekce v nemocnici na Laidenskou mutaci? popřípadě trombozy-jsou náké léky? Jemi 28 let a nemám děti,za čas bych ráda- s tím asi taky bude problém ;( nejen Laidenská mutace ale i těžká praktická slepota + zelený zákal v obou očí... Nevím jestli budu vůbec moc mít dítě ? ;(((děkuji Dana

Odpověď odborníka:

Mrzí mě, že jste byla výsledky testů takto vyděšena, vše Vám samozřejmě měla vysvětlit již paní doktorka na gynekologii - tedy ten lékař, který Vám testy nechal dělat. Odpovídám asi trochu pozdě - včera jste již byla u hematoložky. Takže zřejmě jen pro zopakování toho, co jste již slyšela - Leidenskou mutaci (v tzv. heterozygotní formě) má každý 20-25 člověk, sama o sobě zvyšuje riziko trombózy 5-10krát (tedy nijak dramaticky), toto riziko ale prudce stoupá pokud žena bere kombinovanou hormonální antikoncepci, případně (navíc) kouří a samozřejmě v situacích jako je úraz dolní končetiny s jejím znehybněním (sádra...), delší cestování s omezením pohybu (letadlo) atd. Pokud se jinak cítíte dobře, nejsou potřeba žádná další vyšetření a znamená to pro Vás pouze nemožnost užité běžné kombinované antikoncepce a nutnost myslet na vyšší riziko trombózy v příslušných situacích. Také je dobře nepodceňovat případné příznaky trombózy (otok nohy, bolest). Pro vybrané rizikové situace je pak vhodné použití léků na "ředění krve" (drobné podkožní injekce), není třeba nic užívat trvale. Otěhotnět s Leidenskou mutací lze, riziko trombózy je větší hl. kolem porodu a v šestinedělí - i v této době jsou použitelné výše uvedené preventivní léky, takže to jde dobře řešit. Doufám, že Vám odpověď pomohla a přeji hodně štěstí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x