Léčba kotníku

Dobrý den, již jsme spolu řešili kdysi podvrtnutý kotník a vracející se potíže s tím spojené. Váš názor mi pomáhá, tak píši nové informace. Po třech obstřicích, tabletách a laseru mi pan doktor provedl RTG, kde bylo vše v pořádku. Poslal mě na rehabilitaci, kterou jsem absolvovala 7x (vodu a ultrazvuk). Stav se těsně po rehabilitaci krátce zhoršil. Nyní, týden po ukončení bolí dál, bolest se ale i trochu uklidnila. Už nebolí po schodech a při každém kroku. Bolí však při stále stejném pohybu, při dotažení dolů a do vnější strany, po delší námaze i v klidu. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné navštívit znovu lékaře nebo zda se stav může po rehabilitaci ještě více zlepšit. A jak kotník zatěžovat? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Těžší podvrtnutí, distorze , jsou způsobeny natažením, natržením nebo přeruením fixačních vazů hlezna, někdy je i postižena kloubní hrupavka a to vše na rtg není vidět. Proto distorze vyžadují řádné a dosti dlouhodobé znehybnění. Vaše hlezno se zvolna dostává zpět do své kondice. Napomoci tomuto procesu je možné trpělivým postupným nepřehnaným zatěžováním. Pro počátrek po dobu asi 6 ti týdnů je vhodné při potížích používat elastické obinadlo nebo dokonce měkkou fixační ortézu při náročnějších činnostech, což je možno koupit nebo s doplatkem předepsat. Teprve po dalším zlepšení je možno hlezno, pokud bude v pořádku již zvykle zatěžovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: