Léky na migrénu, psychika

Dobrý den, již cca 12 let trpím migrénami. Při záchvatu jsem 10 let užívala Fromen. Většinou velmi dobře pomohl, i po těch letech. Poslední rok (2014) jsem na migrény trpěla častěji. Častěji jsem tedy brala i Fromen. Poté ho přestali do ČR dodávat a já zkoušela Zomig a Sumatriptan, ty mají na mě ale prudké projevy při nástupu účinku (velký tlak na hrudi, do paží, až do nohou, což přetrvává cca hodinu). Velmi mě vystresovalo, že se Fromen již nedováží, nevěděla jsem, jak budu migrénu řešit. Na to přišla smrt v rodině, kterou jsem těžce nesla. Začaly mi silné nevolnosti, které přetrvávají již 4 měsíce. Celkově je mi již lépe, ale pořád se objevují záchvatovité, třeba dvoudenní stavy. Prodělala jsem snad všechna možná vyšetření a vše v pořádku, žaludeční sliznice v normě. Lékaři můj stav přisuzují psychice. Můj problém je, že jsem dodnes v nejistotě, zda mi tyto stavy nevyvolávají právě triptany. Jiné typy triptanů jsem totiž zkoušela právě v době úmrtí v rodině, tak se to celé svezlo do jednoho. Vždy, když si musím vzít Fromen (nyní si pro něho na český recept jezdím do Německa, kde ho mají), mám z něho už předem hrůzu a strašně se bojím, že mi po něm bude zle. A většinou také je. Dřívě, po těch 10 let, mi po něm nebylo nic. Nyní mi je 2. nebo 3. den po užití zle (po cca 24 - 48 hodinách). Na zvracení, nechutenství. Tyto stavy jsem měla stabilně cca 2 měsíce po úmrtí v rodině, nyní to je, jak jsem psala, celkově již lepší, ale pořád se objevují tyto záchvaty, které jsou vždy po užití triptanu. Jak mám ale zjistit, zda si to dělám sama tím, že se toho již předem bojím a mám z toho vyloženě děs (brečím, jsem v silném napětí, nespím), anebo jestli to dělá opravdu ten triptan. Jsem v začarovaném kruhu, protože na migrénu mi nic jiného než triptany nepomáhá :-( Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lucie. Řekl bych, že vzhledem k vlastnostem léku a tomu, že jste jej dříve tolerovala dobře, je celkem nepravděpodobné, že by za potíže nastalé za 2-3 dny po užití mohl Fromen - případné nežádoucí účinky bez se měly projevit časněji. Úvaha o spíše psychické vazbě potíží je tedy na místě. Celou situaci je ale třeba probrat především s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná podrobnosti (např - neberete nově nějaké jiné léky?) a může uvážit, co Vám nabídnout - třeba jen přechodně, místo triptanu (píšete, že "nic jiného nepomáhá", z dotazu ale není zjevné, co vše bylo za zkoušeno...). Potíže může vyvolávat také migréna samotná. Při velké četnosti záchvatů migrény je vhodné zkusit nějaký jiný postup - např. pravidelné užívání léků snižujících četnost a závažnost záchvatů (možností je více, musí uvážit ošetřující lékař) - triptany nejsou určeny k příliš častému užití (vícekrát měsíčně již je nepříliš vhodné...). Je také možné uvážit krátkodobě užití triptanu vždy rovnou s léky tlumícími úzkost.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Články: Rakovina vaječníků se dokáže v těle dlouho skrývat
Rakovina vaječníků patří k...
Foniatrie
Články: Foniatrie
Foniatrie je lékařský obor...
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: