Leprltospiroza nebo ji na nemoc

Dobrý den, To jste me celkem vyděsila. Je riziko nakažení vysoke? Máme se nechat preventivne vyšetřit? Muzeme nakazit nase deti? Za dva týdny totiž odlétáme na dovolenou. Dekuji Dobrý den, o víkendu jsme byli s rodinou na návštěvě u rodičů a pomáhali jim likvidovat stare zařízení na chov slepic a kraliku. Bylo to znečištěne starým trusem a moci zvířat. A zároveň tam pravděpodobně bydlely mysi. Prace nám zabrala celý den a často jsme pracovali bez rukavic. Ted mam strach zda jsme se nemohli nakazit nějakou nemoci. Nenapadlo nás se nijak chránit, protoze naši to nijak nerešili a ja ted mám opravdu strach.. Odpověď odborníka: Nákaza z trusu samozřejmě možná je, ale pokud se u vás nevyskytnou příznaky jako horečka, kašel, bolesti svalů a kloubů apod. není třeba žádné vyšetření. V případě výskytu obtíží, navštivte prosím svého lékaře, aby provedl příslušná vyšetření.

Odpověď odborníka:

Preventivní vyšetření nic neodhalí, protože každá nemoc má svoji inkubační dobu a do propuknutí nemoci nejsou většinou vytvořeny protilátky ani jinak změněny krevní testy. Riziko nákazy je relativně nízké a nákaza dětí kontaktem u většiny infekcí nehrozí, pokud se nepohybovaly ve stejně rizikovém prostředí jako vy. Pokud se u vás objeví obtíže, vyhledejte lékaře.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: