Mám se něčeho obávat? štítná žláza

Dobrý den,již delší dobu se léčím se štítnou žlázou, medikace Letrox 75 1 x denně.Kontroly jsou 1 cca za 3/4 roku, z poslední kontroly výsledek : trachea ve střední čáře,cévní svazky volné,žláza symetrická,proti okolí neostře ohraničená,echogenita ložiskově snížená, struktura jemně zrnitá,lymf.uzliny nezvětšeny.PL velikosti 31,4mmx18,8mmx30,7 (objem 8,34 ml), istmus 2,6 LL velikosti 30,1x15,6x27,5mm / objem 5,41 ml), cenrálně hypoechogenní uzlík 3,8x2,8x2,5, objem 0,01 ml. Závěr : sono známky AIT, naznačena nodulizace Chtěla bych se zeptat na Váš názor, zda se mám něčeho obávat, ptala jsem se lékaře co je nodulizace, prý se nic hrozného neděje, tak nevím, medikace zůstala stejná. Předem děkuji za Vaši reakci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tento ultrazvukový nález je u autoimunitního postižení štítné žlázy zcela běžný, přímo typický. Přičemž tato nemoc je nejčastější příčinou poruch funkce štítné žlázy. Tvorba uzlíků ve štítné žláze - nodulizace (pomnožení buněk štítnice) je také velmi častá. Váš uzlík je zatím malinký, tudíž se není čeho obávat, paní doktorka Vás bude zcela jistě i dále pravidelně ultrazvukově kontrolovat. Struktura štítné žlázy většinou není rozhodující pro hormonální léčbu, tu si řídíme zejména podle krevních výsledků. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: