Mám těhotenskou cukrovku nebo ne?

Dobrý den, absolvovala jsem ve 24 týdnu test na těhotenskou cukrovku. Výsledky byly následující: nalačno 5,0 - po 1 hod 9,2 - po 2 hod 5,4. Gynekoložka mi řekla že jsem ohrožená cukrovkou a musím být sledována na dialbetologii (nevím zda ji mám nebo co znamená "ohrožená"). Diabetoložka naopak řekla že je vše v pořádku, první a poslední hodnota rozhodně a prostřední je tolerována do 10. Žádnou dietu mi nedoporučí (snad jen nepřehánět sladkosti a ovoce) a jen provede kontrolní test - odběr nalačno, pak 1,5 hod po obědě a 1,5 hod po večeři. Nevím tedy co si mám myslet, když každý tvrdí něco jiného. A pokud jsem měla cukr po 2 hod v pořádku, mohu ho mít 1,5 hod po jídle při kontrolním testu opět v pořádku, i když po 1 hod by mohl být i vyšší. Na internetu také nemohu zjistit nic jednoznačného. Dále mě napadlo, zda takové hodnoty cukru nemám i obvykle, nezávisle na těhotenství - jak to zjistit? Děkuji za objasnění.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- myslím, že v současnosti "pracujete za lékaře". Otázka poruchy glukosové tolerance a jiných příbuzných metabolických odchylek je velmi sledována diabetology, gynekology, praktickými lékaři. Ve Vašem případě uvedené hodnoty "nezapadají" do "škatulky" těhotenské cukrovky, ale vzhledem k zvýšené hodnotě glykémie po 1.hodině nejde o zcela fysiologický stav. V současnosti je dobré spolupracovat plně s ošetřujícími lékaři, během těhotenství a po porodu budete takjakotak pod pravidelnou kontrolou, s odstupem pak další vedení, případně přesná diagnosa budou úkolem praktického lékaře.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: