Motani hlavy

Dobry den, rada bych se poradila. Jiz pres pul roku se mi mota hlava, teda spise pocit malatnosti, opilosti, tento stav se zhorsuje. Prodelala jsem nekolik vysetreni, Ekg, ruzne krevni testy na ztitnou zlazu, borelie - ta byla zvysena, ocni, usni vysetreni - vse ok, mam mirne nizsi tlak. Po te co jsem malem zkolabovala jsem byla vyslana na neurologii, pi.doktorka urcila diagnozu problem s krcni pateri, udelali mi i Rtg. Po navsteve u pi.doktorky rehabilitacni mi spadla celist, ta mi rekla ze krcni pater mam v poradku, rtg tez a nenapsala mi ani rehabilitace. Volala jsem znovu na neurologii, kde mi rekli ze pi.doktorka stanovila tuto diagnozu, at zkusim jineho rehabilitacniho lekare. Ten mi jiz rehabilitace napsal, ale ze by me ujistil ze je to skutecne od krcni, to nepotvrdil. Rehabilitacni sestra na me tez zadne problemy s krcni nenasla. Mam problema to s hrudni pateri. Mam jednostranne zatizeni jak nosim dcerku na levem boku, hodne me boli prsni sval, az tak ze nemuzu spat na mem oblibenem boku, pouze na zadech. Mam tez tlak v usich, nevolnosti az nechutenstvi a pridala se bolest hlavy. Hlava se mi mota tez kdyz vypiji trochu kavy. Rada bych podstoupila jeste nejake vysetreni treba ct hlavy, nemuze se jednat o nejaky nador, roztrousenou sklerozu ci jine? Nevim cemu verit a co pro to udelat aby mi bylo lip. Predem moc dekuji.

Odpověď odborníka:

Bohužel váš příběh není ojedinělý . Tak nějak vystihuje dnešní manufakturní zdravotnictví. Nicméně s krční páteří je problém, že se na ni obvykle svede lecos, zejména tehdy , když není jiné vysvětlení příčiny. Ono se to totiž velmi špatně vyvrací nebo objektivizuje. Vlastní RTG nám v diagnostice závratí mnoho nepřinese. Slouží k vyloučení těžších strukturálních změn . O tom, zda potíže jsou nebo nejsou " od páteře" vždy rozhodne jenom subjektivní názor lékaře. Neexistují žádná přesná pravidla či kriteria. Nějaké mechanické příčiny v oblasti krční páteře velmi pravděpodobně nebudou příčinou vašich potíží. Vaše stesky jsou poměrně časté . Pokud se máme bavit o příčině v oblasti pohybového systému , tak za nimi často stojí vysoké napětí horní krční svaloviny a hlavy s tvorbou svalových spoušťových bodů ( viz např. www.spoustovebody.cz, www.vertebra.cz). To je často důsledek zejména chronického psychického napětí a stresu. Nicméně pokud máte potíže déle než půl roku , považoval bych za vhodné provést vyšetření mozku a krční míchy magnetickou rezonancí. S 99% pravděpodobností bude v pořádku. Nádor mozku nebo roztroušená skleróza by se zcela jistě za tu dobu přihlásili mnohem vážnějšími příznaky.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Alergik a topení – boj, který lze vyhrát
Články: Alergik a topení – boj, který lze vyhrát
Ústřední topení a radiátory...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x