Mozgova prihoda - mojej mamy

Dobrý den, moja mama (62 rokov) prekonala v priebehu jedného mesiaca 2x mozgovú príhodu a bola hospitalizovaná na neurologickom oddelení. Pri prvej hospitalizácii jej robili 2x vyšetrenie CT. Prvé CT nepotvrdilo krvácanie do mozgu, ani žiadnu odumretú (nedokrvenú) cast mozgu, ktora by vysvetlovala príznaky (vzhľadom na vek). Taktiež ani následné CT (týžden po prvom, v rámci prvej hospitalizácie) nic nepotvrdilo, tak lekári konštatovali, že k mozgovej príhode vôbec nedošlo, ale doporucili magnetickú rezonanciu, ktorá taktiež vylúcila mozgovú príhodu (mozog vzhladom na vek je vraj v normálnom stave), našiel sa len nejaký zhrubnutý ušný nerv, ktorý nevysvetluje jej stav. Mama nasledujúci mesiac znova mala všetky príznaky mozgovej príhody (porucha reci, motoriky, zvyseny tlak, piskanie v ušiach, ochabnuté ústa, trpnutie lavej strany), takže bola znovu hospitalizovaná. Lekári znovu konštatovali, že k mozgovej príhode vôbec nedošlo a údajne všetko spôsobuje psychika. Aktuálny stav je taký, že je v kludnom prostredí a stále prejavy pretrvávajú, aj ked užíva všetky lieky a dodržiava liecbu. Prejavy sa stále opakujú niekolkokrát denne, dokonca sa aj stupnujú. Mama má bolesti hlavy, pocit slabosti a aktuálne už aj stratu pamäte (kde je, ako sa volá ...), tento stav trvá 10 minút, potom sa znovu vracia do reality. Pri tomto stave lekár doporucil užívat liek Lexaurin. Taktiež denne užíva Cavinton forte, Anopirin sortis, Escitalogram Teva. Dalšie vyšetrenie má mama až za pol roka. V nemocnici, v ktorej bola hospitalizovaná konštatovali, že je stabilizovaná, sebestacná. Realita je však taká, že mama úplne stratila silu, je o nu nutná celodenná starostlivost a podanie lieku v hore uvedenej situácii. Chcem sa opýtat, ci je tento stav normálny a ci by ste nedoporucili nejaké dalšie vyšetrenie, ci nemáte skúsenosti s takýmito prípadmi. Dakujem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jelikož popisujete, že se stav horší a pak zase lepší, napadlo mne, jestli se nejedná o záchvaty - epilepsie?? V takovém případě by na CT ani na MR nic nemuselo být vidět a nález by mohl být na EEG. Nebo (!!!) se takto může projevovat infekce CNS (centrálního nervového systému). V každém případě, pokud vidíte, že je maminka navzdory závěru z neurologie nesoběstačná a stav se nelepší nebo se dokonce horší, určitě vyhledejte znovu lékaře, raději internistu nebo praktika (všeobecného lékaře). Zkuste upozornit na možnost infekce - byla vyšetřena? (tipuji, že ano, ale co kdyby ne, i to se může stát). A bylo vyšetřeno prokrvení mozku? Někdy se nález ukáže až cíleným vyšetřením prokrvení mozku (CT nebo MR s kontrastem, zaměřené na prokrvení mozku). A ještě mě napadá, zda je maminka v pořádku, co se týká srdce a prokrvení jako takového. Což opět vede do ordinace všeobecného lékaře nebo internisty. A nakonec mě napadlo, že se takto mohou projevovat TIA (tranzitorní ischemické ataky), tj. dočasné poruchy prokrvení mozku, které mohou, ale nemusejí, vyústit v dokonanou mozkovou příhodu s následky přetrvávajícími déle než 24 hodin. V každém případě bych k lékaři znovu na Vašem místě s maminkou šla.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: