Možnost otěhotnění

Dobrý den, ptala jsem se už na jedněch stránkách, ale odpověď mě po pravdě moc neuspokojila. Tady je můj dotaz: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké je riziko otěhotnění u níže popsaného případu.Den 8.2. byl prvním dnem mého menstruačního cyklu. Antikoncepci Lindynette 20 jsem začala užívat tak jak bych měla a to 12.2. Jenomže jsem měla zrovna poněkud ne příznivé období, spíše chaotické a stresové a tak jsem ve dnech 14. a 15.2. zapomněla antikoncepci užít. Během těchto dní jsem měla dvakrát nechráněný styk. V momentě kdy jsem na tento fakt přišla tak jsem 16.2. večer užila dvě tabletky (tu za 15.2. a za 16.2.), s tím, že po dobu 7 následujících dnů budu mít pouze chráněný styk. Jenže jsme si to jednou s přítelem neuvědomili a tento týden v úterý 19.2.(což bylo šestý den od vynechání první tabletky) jsme měli opět nechráněný styk. Těhotenství jsem sice plánovala ještě tak za rok a půl, ale pokud by se podařilo nyní, tak bychom se tomu nebránili. V podstatě bych jen chtěla slyšet názor odborníka, jak vysoké je možné riziko otěhotnění(jestli už se mám případně i začít těšit ).Předpokládám, že těhotenský test má význam až v případě vynechání příštího menstruačního cyklu, což by mělo být někdy kolem 8.3. A odpověď zněla: Milá Jano, ve skutečnosti jste pilulky vůbec užívat nezačala. Dvě tablety nejsou užívání pilulek (ostatně - když jste nezačala první den menstruace, byl by i při správném užívání nástup účinku až od 8. dne užívání). "Začala" jste s užíváním až 16.2. (začala jste - je tedy třeba, abyste využívala celé jedno balení, tj. 21 dní, počínaje 16.2.). Nástup účinku je od 8. dne užívání. Samozřejmě nikdy nikdo nezkoumal riziko otěhotnění právě při této poměrně neobvyklé kombinaci užívání a neužívání pilulek. Riziko otěhotnění z jednoho zcela nechráněného styku je asi 3 %. Tady to bude jistě méně, nějaká antikoncepční účinek se objeví. Zcela hrubý odhad "od boku" - tak 1 %. Jistě je prozíravé udělat si za 14 dní (ne dřív) po posledním rizikovém styku těhotenský test z první ranní moče - dá se koupit v lékárně. Osobně jsem si myslela, že riziko otěhotnění při mém ne správném užívání HA je vyšší než 1%, když jsem měla nechráněný styk vlastně v podstatě 3x. Bylo by to samozřejmě hezké, kdyby to tak bylo, ale nějak o té odpovědi pochybuji. Děkuji za Váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, máte skutečně reálnou šanci otěhotnět, Váš styl užívání tabletek nelze považovat za spolehlivou antikoncepční ochranu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: