Mr bederní páteře

Dobrý den,ráda bych poprosila o Váš názor na výslednou zprávu z MR. Páteřní kanál je fysiol.šíře,v obl.L4-S1 je kongenitálně hraniční.V obl.L4/5 i L5/S1 drobné dorsolaterální prominence disků,kde ploténky zasahují epidurálně dorsálně v obl.L4/5 2mm,v obl.L5/S1 do 3mm,durální vak v obl.L4/5 11mm,v obl.L5/S1 10mm,foramina jsou volná,odstupující kořeny bez komprese,mícha je fysiol.šíře intensity,bez ložiskových změn,končí u L1,vlákna kaudy beze změn. To je opsaná zpráva,údajně mají tento nález všichni lidé v mém věku(39)....asi ano....S bederní páteří se léčím cca 15let,cvičím na balonu,posiluji svalstvo,nemám nadváhu,docházím pravidelně na rhb,ale bolesti jsou stále,někdy vystřelují do PDK,někdy do obou končetin,v noci mě bolesti často budí.Jsem před 4-mi roky po operaci krční páteře(výhřez ploténky 9mm),před operací jsem byla ležící 4 měsíce(čekání na termín operace)s velkými bolestmi,aplikace silných léků(postupně až závislost na morfium),s operací odezněly obrovské bolesti,ale příznaky zůstaly stále stejné(brnění,necit v rukou,bolesti pod a mezi lopatkami,častá blokace krku...),po operaci mám ale krční páteř v kyfose(?)nicméně dlouhodobým ležením pouze na zádech,se bederní páteř trochu zhoršila,bolesti vystřelovaly až do pat,které mám občas i dnes bolestivé.Nemůžu dlouho stát,sedět,ležet na zádech,ani na břiše,ale je to zřejmě propojené,jak krční,tak bederní páteř,možná i proto mám takové zdr.problémy. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, degenerativní změny popisované na MRI lze bohužel považovat za mírné a tedy adekvátní Vašemu věku. Bolesti způsobené těmito změnami jsou velmi individuelní, neexistuje absolutní korelát mezi průsvitem páteřního kanálu a bolestmi. Je správné, že nemáte nadváhu, degenerativní změny ale postihují i osoby bez nadváhy, důležité je však zdůraznit, že osoby s nadváhou postihují více. To však není informace, která by Vás mohla utěšit. Páteřní chirurgie dokáže odstranit zúžení páteřního kanálu a stabilizovat postižené ploténky, ne vždy to ve výsledku znaméná odeznění bolestí, nervové kořeny samotné nelze operovat a bolesti může působit i kořen, který není utlačován. Doporučoval bych provést neurologické vyšetření včetně EMG kořenů L4,5,S1. Dle výsledku by bylo možné zvážit operaci- pravděpodobně stabilizaci L4-5-S1, avšak 100% odeznění obtíží tento zákrok nezaručí.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x