Mr bedernípáteře:nativně

Dobrý den, pane doktore, prosila bych vysvětlení z magnetické renozance, odkud jsem dostala tyto výsledky. Jak je to závažné a jestli je nutná operace, jakáby byly rizika? Byly provedeny T2,T1 TSE a T1 TIRM saginálně, T2 HASTE myelo sagitálně + koronárně, T2 TSE transv.L3-S1. Zachycen úsek od Th10/11 po S3. V sagitální rovině ventální posun L3 kolem 4 mm. Obratlová těla s intraspongiosními herniacemi krycích ploch hlavně v Th-L přechodu. Modick I. typu v L3 subchondrálně, mírná tuková přestavba ve dřeni. Páteřní kanál není primárně stenotický konus míchy je zvykle uložen, bez patologického signálu. Sakrálě objemnější kořenové cysty největší velikosti kolem 2,5-3cm vlevo, vpravo menší. Chondrosa disků L3/4/5/S1, v L5/S1 se snížením. V L3/4 při ventropozici L3 ploténka mírně cirkulárně přesahuje zadní okraj L4, anulární trhlina. Vak plen je oploštěn na 5mm. Hypertrofické žluté vazy imprimují vak z dorsolaterální strany. Neuroforamina jsou zúžena, ploténka v kontaktu s kořeny L3. V L4/5 cirkulární protruse s mírnou impresí durálního vaku. Zesílení žlutých vazů. Menší synovialní cysta bilat. paravertebrálně při intervertebrálním skloubení. V L5/S1 disk jednak cirkulárně posunut a lokální drobnou akcentrací vyklenutí mediálně. Vlevo foraminálně ploténka zasahuje ascendentní až charakteru herniace, v kontaktu s průběhem kořene L5 1.sin. Anulární trhlina vlevo. Zúžení foramin kořenů L5, především vlevo Zesílení žlutých vazů a spondylarthrosa omezuje laterální prostory kanálu. Kořeny S1 bez komprese. malé prominence zadních okrajů disků v Th10/11/12 s mírným zanořením do předního subarachnoidálního prostoru. RES: Ventropozice L3. Sekundální kombinovaná stenosa kanálu L3/4. Menší cirkulární protruse L3/4/5. Levostranná foraminální hernanice disku L5/S1 v kontaktu s kořenem L5 1.sin., disk dále posunut cirkulárně s drobnou mediální akcentrací. Stenosa foramin L3/4, v L5/S1, kde vice vlevo, omezení v L4/5. Kořenové cysty sakrálně , objemnější vlevo. Děkuji za odpověď Albrechtová

Odpověď odborníka:

Jsou velmi precisně popisovány degenerativní a vrozené změny v oblasti přechodu Th a L pateře. Změny nejsou nijak význačné a jistě nyní jednoznačně operaci neindikují. K charakteru cyst v popisované lokalitě se musí vyjádřit váš lékař. Nález na MRI je nutno vždy srovnat s klinickým nálezem, potížemi nemocného a to může jen váš ošetřující lékař nebo ortoped a neurolog.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: