Mri patere

Dobry den,prosim vas o vysvetleni vysledku MRI-v rozsahu C3/4-C6/7-Krcni lordosa je ve sve dolni polovine vyrazne pseudokyfotizovana,horni plotenka C7 je prolomena Schmorlovym uzlem vel.9mm,okolni spongioza je edematozni,jinak maji obratlova tela primerenou vysku,bez vzajemneho patol.posunu.V etazi Th 1/2 oboustranne korenove cysty do vel.9mm,vetsi v pravo,se septem,v etazi C7/Th1 korenova cysta vlevo 6mm.V urovnich C5/6 a C6/7 jsou patrne dorzalni osteofyty s doprovodnym bulkingem disku do VD sire 3mm,podminuji foraminostenozu C5/6 vlevo,C6/7 bilat.,paterni kanal VD 10mm,micha bez znamek myelopatie. Lecen na ortopedii- RTG:hyperlordosa C pater,osteochondrosis C5_6C7.Vysetreni dle neurologa:stredne tezky sy KT vlevo-emg korelát.Lehky sy KT vpravo-emg korelt.Duplicitu s radikularni iritaci nevylucuji. Prosim vas o vysvetleni co tyto zpravy znamenaji a jake je poskozeni patere. Za odpoved dekuji. Urbanova

Odpověď odborníka:

Nález z MRI i od lékařů zní sice dramaticky, přesto však může znamenat situaci stále ještě dobře řešitelnou aktivní fyzioterapií a současně s ní započatým cvičením dle zácviku a určitě i úpravou ergonimkcých podmínek při práci a mimo ni. Sy KT- syndrom karpálního tunelu obopustranně vzníká jedině, je li přítomna dlouhodobá funkční porucha v krční páteři...ale současně se špatným džením těla, zvláště horních končetin při práci. cysty ani sdchmorlovy uzly neznamenají žádné zvláštní ohrožení páteře, jsou však místy, kde jste spíše postižittelná běžnými funkčními poruchami a posléze v té obalsti samozřejmě při nedostatečné či nesprávné léčbě závažný problém vzniknout může. poškození páteře pouze z popisu MRI a závěrů lékařů nelze hodnotit jednoznačně, chybí symptomatologie a konkrétní klinický nález. Přes známky pokročilosti a chronicity je stále možnost zastavení postupně se zhoršujícího stavu, takový nezvnikne ani přes noc, ani úrazem, je stále možnost zastavit, stabilizobvat situaci a udržet bez bolestí. Pouze u syndromu karpáníhjo tunelu nelze jednoszančně( opět nedostatek informací) stanovit, zda lze léčit fyzioterapeutiocky, cvičením, úpravou ergonomie nebo i jednoduchým chrirurgickýcm zákrokem.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: