Myšlenky na sebevraždu

Dobrý den, již 7 let beru léky proti depresi. Začínala jsem u Velaxinu a teď tak dva roky beru APO-Venlafaxin (pokud se nepletu) Bohužel se mi deprese neustále vracejí. Myslím na sebevraždu, protože jsem v zoufalé situaci. Sama nevím, co bych v životě chtěla. Vím, že bych chtěla dodělat školu, kterou po letech studuji dálkově a získat maturitu, ale vím, že to nemá cenu, že nemám šanci se na maturitu naučit. Zhoršila se mi paměť, přidaly se zdravotní potíže, chci se rozejít s přítelem (cizincem) jelikož jazyk neovládám tak, jak bych chtěla a nejsem schopná se ho učit. Při otevření jakékoliv učebnice se rozbrečím a zároveň na mě padne svalová slabost a tak si jdu s brekem lehnout a když se uklidnim, tak vše zapiju alkoholem, který nic nevyřeší. Vše je u mě propojené a jedna věc navazuje na druhou, ale to je na dlouhé povídání. Chodím pravidelně k psychiatrovi u kterého jsem max. 3 minuty a dozvym se jen to, že napíšeme léky - jako vždy. A u psycholožky dostanu hromadu rad a po dobu, co jsem u ní, se cítim dobře, ale potom se vše vrátí do starých kolejí a řikam si: Proč jsem tam lezla!! Vůbec nevím co se životem. Jsem rozhodnutá nemít děti, hlavně ze zdravotních důvodů a tak ani nevim, proč na tom světě jsem. Stejně nikdy nebudu mít to, co bych si přála a bohužel jsem naprosto neschopná se v něčem snažit. Denně myslím na sebevraždu a jen hledám ten správný lék, který by mě stoprocentně zabil. Poraďtě mi prosím, zda má mé trápení nějaké řešení a proč, když už beru antidepresiva tolik let, jsem pořád jak na houpačce a hned myslim na nejhorší. Prosim moc, Andrea 25 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Andreo! Nevím, zdali netrpíte endogenní depresí. to je obtížně zvladatelné onemocnění způsobené nerovnováhou mozkových chemikálií (mediátorů), i když by mělo být udržitelné za pomoci moderních antidepresiv - možná byste mohla vyzkoušet v rámci experimentu i jiné látky, například osvědčený citalopram. Neobejdete se bez soustavné a pravidelné psychoterapie. Myslím, že vhodnější by byla terapie skupinová, ale ani individuální terapie bude mít velký přínos. Terapie není totéž co povídat si s psycholožkou a během terapie nejde o rady, které Vám psycholog/terapeut dává, ale spíše o Vás a Vašem hledání sebe sama a své cesty. Léky berte jako berličku a psychoterapii jako hlavní složku léčebného programu. Ve chvíli, kdy denně myslíte na sebevraždu bych doporučoval pscyhoterapii klidně 2x týdně.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: