Nadmerné potenie

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, aké vyšetrenie ešte absolvovať ohľadom nadmerného potenia. Začalo sa v puberte, celý čas nepravidelná menštruácia, až doteraz, mám 29 rokov. Podľa endokrinologického vyšetrenia mám "len" zvýšený testosterón, potom zas prolaktín, stále sa to strieda. Neberiem žiadne lieky, zatiaľ chce lekár vidieť 3 horm. profily za sebou, teda 3 cykly (gynekológ). Endokrinologička mi predpísala dexamethazon 0,25 mg večer, podozrenie na enzymatický problém v nadobličkách, nádor hypofýzy, resp. nadobliečiek vylúčený, rovnako aj polycystické vaječníky. Brala som ho asi 2 mesiace, ale práve vtedy sa potenie ešte zhoršilo, celkovo som slabá, spánok mám pomerne plytký, ráno sa budím unavená. Začala som chodiť k psychologičke, tvrdí, že psychiatrické lieky nepotrebujem. Istá psychiatrička mi totiž predpísala antidepresíva, ale neužívala som ich. Predpokladá sa, že je to spôsobené stresom a úzkosťou, najprv som mala toto potenie v podpazuší, či bolo teplo alebo zima, viac v stresových situáciách, ale teraz je to celotelové a neskutočne silné, umyjem sa, nanesiem antiperspirant a do 5 minút mám prepotené tričko a ešte ani nevyjdem z domu. Je to deprimujúce, mám nechuť chodiť medzi ľudí. Teraz, posledný rok až dva, je to potenie kombinované s takým oblievaním, je mi stále horúco, aj keď mám studené ruky a nohy. Niekde som čítala, že jednému pánovi robili rozbor moču a zistili mu, že mu chýba pyridoxín, neviem, čo je na tom pravdy. Skúšala som všetko možné, bylinky, doplnky výživy, zmenu stravy, nepomáha absolútne nič. Už nemám chuť robiť pokusy. Budem vďačná za každú radu, ktorú mi poskytnete. Na koho sa obrátiť, aké vyšetrenie si dať urobiť. Deti zatiaľ nemám, užívam Femmibion, plánujeme bábätko, ale bojím sa, že z toho potenia budem ešte viac unavená, zoslabnutá, naozaj nemám sily na nič...Ďakujem a prajem pekný deň...

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestliže je vyloučen nějaký zásadní endokrinní problém (ale kortikoidy se nedávají "jen tak"!), stejně jako problém metabolický - např. cukrovka, doporučila bych antidperesiva zkusit.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: