Nádor prsu

Dobrý den. Byl mi zjištěn drobný karcinom prsu (cca 4,5x5,5 mm). Histologie po INTAKT biopsii, při které byl nádor odstraněn pouze částečně: dukt. karcinom G1, pT1b, ER+, PR+, HER2/neu negat., R1. V jediném dokladu, který mám v ruce (do nemocnice na operaci) je dále uvedeno: Dg.: Ca duct. mammae 1. sin. - HZQ - pT1b, cN0, cM0, st. po INTACT biopsii, R1. Bohužel nabyla příležitost nechat si k tomu více vysvětlit, tak bych chtěla poprosit o vysvětlení těch zkratek. Taky bych se chtěla zeptat, zda opravdu nevadí, že od chvíle, kdy byl nádorek částečně odstraněn při INTACt biopsii, do operace uplyne téměř šest týdnů. Za jak dlouho od operace má proběhnout ozáření? Lékařka, která mi sdělila ústně výsledek z histologie, mi říkala, že bude vhodné také vyšetření kostí. V jakém časovém horizontu by se takové vyšetření mělo provést? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Jano, takže jedná se o zhoubný nádor, to už jste jistě pochopila, další charakteristiky popsané v těch zkratkách hovoří o tom jakého je chování, zda velmi agresivní, napovídají nám jaká terapie bude pro Vás vhodná atd. U Vás se jedná o nádor poměrně příznivého složení, ER a PR jsou hormonální receptory na povrchu, které mohou být cílenem další terapie. Velikost je opravdu maličká. Ano, pokud podstoupíte pouze zákrok k odstranění nádoru, pak budete odeslána k radioterapii, ozáření, které snižuje riziko návratu rakoviny v tomtéž prsu. To by mělo proběhnout do max 6 měsíců od operace. Operace 6 týdnů od biopsie je stnadartní odstup, ve Vašem případě opravdu ničemu nevadí, nádor je opravdu celkem dobrého složení. Vyšetření kostí u Vás nijak nespěchá, riziko postižení kostí nádorem u takto malého nádoru a takovéto charakteristiky je opravdu minimální. Osobně bych Vás na toto vyšetření, pokud nemáte nějaké nově vzniklé pohybové či kostní problémy, ani neposílala, ale to záleží na zvyklostech toho kterého pracoviště. Držím palce, aby vše bylo dobré!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: