Nafouklé břicho zavodněním či špatným jidelníčkem?

Dobrý den, asi od podzimu bojuji s nafouklým břichem a někdy s nepříjemnými pocity v něm, ale ne bolestivé a sice otravné.Jsem štíhlý mladík,co,ale spase na co přijde,spousta E-ček atd.,na podzim mi dělali gastro sono a břicho dobrý. A jinak jsem těžký kardiak a používám duoretika.Logicky jasná odpověď,ale proč po těch duoretikách ikdyž si zvýším dávku,nezačnu více čurat nebo nečůrám nějak výrazně a ještě se mi někdy po tom zvýšení jak kdyby nafoukne břicho, udělá v břiše hůře,ale takovým jiným způsobem,že z toho brkám.Někdy zimnice bez horečky.Jak zjistit zda jsem příliš zavodněný nebo ne,jde to takhle doma? Někdy se přejídám,navíc nic nedělám nehejbu se,tak jestli to není od životosprávy a já si jen zbytečně navyšuji duoretika,což bych samozřejmě správně neměl a pak jsem třeba dehydrovan.Bylo mi dobře,ale existenční problémy mě přinutili tvrdě pracovat minulý rok,pneuservis stavby,že by to srdce mi to vracelo a jen prostě někdy selhává a tak mi je špatně od toho,protože tím pádem selhávají i ostatní orgány.Mám LK 28 procent.Na podzim sem byl uplně špatný po té dřině,ted je to o hodně lepsi co jsem pul roku domu,ale neni to top.a jinak na podzim v nemocnici me odvodnovaly,ale nemel jsem vypotky,ale nasakle jatra a plice vodou,jako houba.Někdy jsem zadýchaný hned,někdy bez problému lítám.A v noci chodím hodně dní v měsíci močit,takové cvrkání jen,ale třeba až 3 krát do hodiny. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle vašeho popisu jste vážně nemocný, proto bude těžké vám radit přes internet. Efekt diuretické léčby se dá kontrolovat tak, že se každý den ráno zvážíte. Pokud přiberete za 1 den 0,5 kg nebo více je jasné, že je to voda a musíte přidat diuretika a naopak. Měl by vám stanovit optimální hmotnost, což znamená stav, kdy nejste převodněný ani dehydratovaný. Poté se každý den vážit a uvidíte kam hmotnost jde a podle toho upravujete diuretickou léčbu, po domluvě s lékařem i v domácím prostředí. Vaše srdce má významně sníženou funkci, proto je nutný fyzický klid. Vaše potíže bude nutné probrat s ošetřujícím kardiologem a s ním se domluvit na dalším postupu.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: