Náhlý výpadek paměti

Dobrý den, Mám dotaz ohledně náhlého výpadku paměti, dovolte mi abych co nejpřesněji popsala situaci. Mojí babičce je sedmdesát čtyři let, ale vždy byla čilá.Každý večer se se mnou již po několik let odříkává modlitby v ustáleném pořadí. Včera se však najednou zastavila a řekla že si vůbec nemůže vybavit co se máme modlit dál a musela jsem jí osvěžit paměť. Po pár minutách si vzpomněla a prvotně se zdála velmi zmatená, uvědomovala si ale kde a s kým je. Nikdy takovýto náhly výpadek neměla, občas něco zapomněla, nemohla najít brýle nebo si přesně nezapamatovala, co jsem jí řekla předchozí den, ale nic zásadního. Její životní styl je aktivní, chvíli neposedí. Její otec zemřel v devadesáti letech a po osmdesáti se u něho začala projevovat demence, u babiččiny tetičky se po osmdesáti objevil Alzheimer. Mojí otázkou je, jestli je to v jejím věku normální a jestli se to může zhoršovat případně v jakém časovém horizontu a jestli se to nedá zpomalit. Děkuji, Pechová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Krystíno, Ve vyšším věku je již fungování paměti a mozku vždy " křehčí". I když je člověk zatím velmi čilý a vše se zdá normální, může dojít k zakolísání fungování vlivem přechodně zhoršeného krevního zásobení mozku, které je malé a nezpůsobí např mozkovou příhodu. Někdy stačí snížené množství přijímaných tekutin. začínající i malá infekce. Starší člověk má velmi často již řadu změn na mozku- malých infarktů, které se zatím neprojevily, dálel zmenšení- atrofie mozku. Stačí potom již zmíněná malá dehydratace a pokles tlaku a může být zhoršení paměti, závrať, změna chování, které jsou ale přechodné. Doporučuji tedy, kontrolovat krevní tlak, příjem tekutin. Pochopitelně ale může jít o l. projev vážnějšího problému. Rozvoj poruchy paměti při začínající demenci, ale to vzhledem k údaji o dosavadní kondici je zatím méně pravděpodobné. Někdy může být varováním, že prorvení mozku má již limity dané zůžením mozkových cév nebo srdečními arytmiemi. Proto pokud by se stav opakoval doporučuji návštěvu lékaře, nejprve praktika aby zkontroloval základní funkce- tlak, akci srdeční,vyloučil se pokles v krevním obraze. Potom i neurologa k dalšímu posouzení paměti, rizik vzniku cevní mozkové příhody a další. Posoudí zda je potřeba provést zobrazovací vyšetření mozku-např CT, ev provést EEG vyšetření. dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x