Nález na játrech

Dobrý den, píši ohledně syna. Je mu 14 let. V roce 2010 byla zjištěna alergie na kravské mléko. Přesněji na laktózu. Předcházely tomu silné bolesti břicha a střevní obtíže. Po vyšetření a pak po dodržování diety se stav zlepšil. V roce 2013 začaly nevolnosti a střevní potíže(průjmy).Byl odeslán na vyšetření jenž se dělá u dětí pod narkózou. Zda nemá alergii na lepek. Vyšetření kvůli komplikacím nebylo dokončeno. I přesto se začal stav zlepšovat,takže jsme byly rádi, že to není alergie na lepek. Nyní již od září 2014 má opět potíže. Často pro něj musíme i do školy.Bolesti břicha a střevní potíže(opět průjmy). Na gastru je vše v pořádku. Udělalo se ultrazvukové vyšetření. Vše v pořádku až na nějaký nález na játrech. Vzhledem ke skutečnosti, že z manželovi strany je rakovina(babička, od sestřenice jejíž maminkou je sestra matky manžela zemřel chlapec právě na rakovinu jater ve 13 letech,nyní prochází chemoterapíí i jeho teta). Takže nález nás opravdu vystrašil. Je to nějaký oblouk o velikosti 0,8mm. Prý je to od narození. Paní doktorka myslí, že je to nějaký shluk žilek, nebo znaménko. Jenže stejný ultrazvuk se dělal cca 2 roky a žádný nález nebyl. Nestačí nám, že paní doktorka myslí a chceme mít jistotu, že je vše v pořádku. Dětská lékařka řekla, že abychom měly jistotu co to vlastně je, tak by muselo být další vyšetření. Ona nás prý nikam poslat nemůže a doktorka z gastra tam je zbytečné se snažit. Takže jsme začaly uvažovat o tom, zda existuje možnost si vyšetření zaplatit. Vůbec však nevíme kde začít. U ultrazvuku si paní doktorka zavolala kolegini aby ji to pomohla lokalizovat a pak se domlouvaly co to vlastně je a jak to pojmenovat. To na mě skutečně moc důvěryhodně nepůsobilo. Rádi bychom věřily doktorce, že to nic není,ale chceme mít prostě jistotu. Prosím o radu. Co můžeme dělat. Kam jít nebo na koho se obrátit bez nějakého doporučení. Další ultrazvuk kontrolní má být za rok. To je dlouhá doba. Včera jsem pro něj opět musela do škole. Za první pololetí 210 zameškaných hodin. Prošly jsme i psychologiíí. Tam v něm vidí chlapce pohodového a bez stresu. Chlapce jenž se zvládá v pohodě vyrovnávat s případnými problémy. Nevíme na kolik je možné nález na játrech přisuzovat obtížím jenž má. Pravda ale je , že tím už se také nikdo nezabývá. Přece musí být důvod jeho obtíží. Udělalo se nějaké vyšetření a tím konec. Vše v pořádku. Nikdo nám neřekne co vlastně dál. Ať už jde o problémy s nevolností a bolestí břicha spojené s průjmy a nebo o nález na játrech. Na všechno je čas. Je to asi chaotické,ale bohužel jsem skutečně rozhořčena nad jednáním lékařů. Jsme rodiče a máme prostě starost o dítě.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nepíšete, jaká všechna vyšetření se chlapci prováděla...zda měl gastroskopii a kolonoskopii? Ani nepíšete, jak přesně nález na játrech pojmenovali,ale z Vašeho popisu zřejmě pomýšlí na hemangiom? Není pravda, že by obvodní pediatr nemohl indikovat CT či magnetickou rezonanci. Chápu, že máte obavy a proto bych doporučila ultrazvukovou kontrolu dříve než po roce, aby bylo skutečně jisté, že se nález nemění a nejedná se tedy o něco vážnějšího. Tato vyšetření si ve státním zařízení zaplatit nemůžete, ale je možné najít zařízen soukromé., kde by toto bylo možné. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: