Nalez v moci v tehotenstvi!

Dobry den.Prosim vas o radu ci podobne zkusenosti… At hledam, jak hledam, nic nenachazim! Jsem tehotna po IVF (takze velke davky hormonu od cervna do konce zari), jsem v 15.tydnu a mam opakovany nalez v moci. Zvysenou bilkovinu 0–1, leukocyty130.0 H, erytrocyty pritomny, epitelie a bakterie plne pole. Po prvnim nalezu mi byla dana Atb Amoksiklav 375g a po tydennim dobrani se nalez v moci opakoval. Pak jsem jeste zkusila sterilninodber moci stejny jako vzorek cevkovane moci – sprcha, stredni proud ranni moci! A vysledek opet stejny. Nedalo mi to a protoze jsem ani jednou nemela zadne priznaky infekce, zadne paleni pri moceni, teplotu atd., tak jsem zasla s moci k obvodni. Ta udelala test papirkem, ten zanet neukazal a potom mi jeste moc z jineho dne poslala do laborky a svete div se, moc byla uplne v poradku, bez nalezu, bez zanetu! Ale bylo to jen den po te posledni spatne moci z gyndy! Beru homeopatika, brusinky, laktobacily, hodne piju… Uz nevim a nechapu, co to ma znamenat. Nemate s tim nejakou zkusenost? Jinak tlak mam ok, brala jsem 5 mesicu prednison a jedine, co me v tehu trapi je to, ze jsem silene zahlenena, navic mam podzimni alergie – na to nic neberu! Budu moc vdecna za radu a pomoc.

Odpověď odborníka:

Bakteriurie neboli přítomnost bakterií v moči může být zcela bezpříznaková nebo je provázena příznaky infekce močových cest, jako je pálení a řezání při močení nebo horečky. Zvláštní pozornost vyžaduje v těhotenství, kdy je riziko infekce močových cest vyšší. Vždy doporučujeme provést kultivaci moče, aby se zjistilo, jaké bakterie jsou přítomny a následně léčit podle citlivosti bakterií na antibiotika (v těhotenství je výběr antibiotik omezený). Amoksiklav je v těhotenství správně zvolené antibiotikum, nicméně dávka 375 mg je pro vás jako pro dospělou ženu zásadně nedostačující. Pokud se nález v moči neopakoval (píšete, že u praktické lékařky bylo vše v pořádku) a vy nemáte příznaky infekce močových cest, nechte si ještě za týden až dva po dobrání antibiotik vyšetřit moč a pokud bude vše v pořádku, není se čeho obávat.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: