Nateklá uzlina na levém třísle(bolestivá na dotek,pohyblivá)

Dobrý den Včera jsem si v oblasti levého třísla nahmatal bulku asi uzlina. Na dotek je mírně bolestivá a pohyblivá. Asi půl roku aktivně posiluju zvedám vysoké váhy na dřep a dělám vysokozátěžové tréninky. Dnes jsem navštívil praktického lékaře. S podezřením na kýlu mě poslal na chirurgii, kde kýlu vyloučili. Praktický lékař mi předepsal voltaren forte 2.32 drm.gel s tím že je to asi natržené svalové vlákno. Ovšem tím si nejsem jist, protože mě to při pohybu nijak neomezuje a nepříjde mi že svalové vlákno by se takto pohybovalo. Jsem z toho už pěkně na nervy a nevím za kým bych s tím měl zajít.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Omlouvám se za pozdní odpověď, ovšem Váš dotaz byl ke mně přesunut až nyní. Nedělejte si hlavně zbytečné obavy, s největší pravděpodobností nepůjde o nic vážného. Vzhledem k velké fyzické zátěži je skutečně pravděpodobné, že může jít o nějaký útvar související s pohybovým aparátem (cysta, nahromadění vaziva ap.). Ano, mohlo by jít o (zvětšenou) uzlinu, a ani to neznamená nic děsivého. Zvětšené uzliny u mladých lidí nejačastěji souvisejí s nějakou infekci, ovšem může jít třeba jen o nenápadnou virózu, která ani nemá jiné projevy. Navíc uzliny velikostí do 1 cm můžeme u štíhlých mladcýh lidí hmatat i normálně. Rozhodně není třeba se zbytečně stresovat, problém může zmizet sám tak rychle, jako se objevil. Doporučila bych respektovat radu Vašeho PL a lokálně aplikovat protizánětlivý gel (Voltaren). Pokud útvar nezmizí, pak se nebojte za Vaším lékařem zajít znovu a domluvit se na dalším vyšetření. Může Vás kupř. poslat na sonografické vyšetření, které je zcela nezatěžující a může pomoci odhalit povahu bulky. Více Vám bohužel přes internet poradit nemohu, na základě popisu (ve kterém navíc postrádám některé informace, např. o velikosti bulky) bez možnosti přímého vyšetření nelze původ bulky jednoznačně určit. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: