Nechtěná inhalace marihuany

Dobrý den, jsem stár 18 let, astmatik, trpící formou Aspergerova syndromu, údajně nadprůměrně inteligentní. Nedávno jsem při poslechu hudby na festivalu Colours of Ostrava nezáměrně inhaloval poměrně velké množství kouře z tzv. "jointů" v rukou okolních posluchačů. Nejdelší vystavení (celkem jsem se v podobné situaci ocitl během čtyř dní třikrát, pouze jednou jsem však pocítil silnější následky) se událo kolem 23:00 hod.. Přesněji: Byl jsem obklopen postupně celkem cca 6-8 kuřáky marihuany, kouř by bylo většinou možno popsat jako cca 50% tabákový, jen v několika případech silně rostlinný (v tomto oboru jsem zcela neznalý a volím pouze doslovná vyjádření). Mnoho kuřáků působilo zkušeným dojmem. Inhalace trvala cca 40 minut čistého času. Vyvíjel jsem určitou fyzickou námahu, z minulých dní trpěl silným spánkovým deficitem a nedodržoval v dostatečné míře pitný režim. Téže jsem onoho dne pozřel jen poměrně málo potravin ( méně než je vhodné při mém věku/vzrůstu 180 cm). Zřejmě žádná z cigaret nebyla vybavena filtrem. Bezprostředně na místě jsem pociťoval slabou bolest v břiše (žaludku???) a nepříjemné pichlavé pocity (velmi slabá vystřelující bolest) v čelní části lebky. Po inhalaci jsem vypil během dvou minut cca 0,5 litru vody (velmi hrubý odhad). Ten den (ani předchozí měsíc) jsem nepožíval žádný alkohol. Pravidelně užívám 3 tablety (tj. 150) Sertralin vipharm (OCD-vyměšování serotoninu) a 1 tabletu Atarax (jako lék na spaní-večer po inhalaci jsem jej však nepožil). Po cca 0,5 hod. jsem cítil další příznaky: můj pohled se slabě, leč zcela znatelně fixoval na zdroje světla-a všechna mi připadala nezvykle jasná, při prudkých pohybech celého těla se nakrátko můj zrak vytratil v záblesku bílého světla (na cca vteřinu-záblesk zcela prokazatelně nebyl vnějšího původu). Podobné, leč kratší a slabší pasivní inhalaci jsem se vystavil i předchozího dne, to jsem však pocítil jen slabou bolest v oblasti žaludku. V případě potřeby doplním jakékoli další užitečné informace. Rád bych vás tímto uctivě požádal o (čím podrobnější, tím samozřejmě z mého hlediska lepší) úsudek o možné škále případného poškození jakýchkoli oblastí mého mozku+váš konkrétní osobní názor, mohu-li požádat. S pozdravem O.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle mého názoru se poškození mozku při takto ojedinělé pasivní inhalaci obávat nemusíte. Takovéto množství THC, které se může dostat do krve, je nevýznamné. Ale pokud byste chtěl vědět více, obraťte se na toxikologa.

MUDr. Mikuláš Vachek
MUDr. Mikuláš Vachek

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: