Nepravidelná menstruace, 45 let

Je mi 45 let. V loňském roce se mi začaly objevovat potíže s menstruací (nepravidelnost a 1x jsem musela dostat injekci, abych dostala menstruaci - v 04/2007 a 1x jsem musela postoupit kyretáž - v 07/2007). Můj gynekolog mi nasadil hormonální léčbu KLIMONOR aniž by provedl krevní test na hormony v těle. Přečetla jsem si příbalový leták a mám strach z případných vedlejších účinků (rakovina prsu, dělohy,plicní embolie atd.) Zatím jsem tyto léky nezačala brát. Žádné další potíže nemám (návaly,pocení nic takového). Poraďte,zda předepsané léky brát, či nejprve provést nějaká vyšetření. Předem děkuji mnohokrát.Ivana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je možné, že se již postupně začínáte dostávat do období menopauzy, kdy může docházet k výkyvům v hladinách hormonů. Bohužel právě díky výkyvům se může stát, že odebrané hormony budou normální, ačkoliv trvale je příslušných hormonů málo. Tato léčba se nasazuje tedy empiricky a v případě, že nezabírá, se potom provádí vyšetření hladin hormonů atd. Každé léky mají nežádoucí účinky, byť se vyskytují třeba v malém procentu případů. V tomto případě se domnívám, že zisk z léčby převažuje případná rizika.

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x