Nesnášenlivost potravin

Dobrý den, mám dotaz na nesnášenlivost jakéhokoliv masa vč. ryb, zároveň omezenou snášenlivost živočišných bílkovin, jako mléko, vejce. Po jednom malém soustu masa či po 1 vejci mi během několika hodin otékají vždy čelisti/kořeny zubů se zánětem zubů, s nesnesitelnými bolestmi, je to extrémně silné a prakticky nezastavitelné, přetrvává to několik týdnů a lékaři pouze vždy konstatovali, že to je zlé, léky na bolest zabírají minimálně. Začalo ty cystou v horní čelisti cca v 18 letech, po jejím odstranění je to ale totéž, největší bolest v jejím bývalém místě, ale také všude okolo. Proto maso prostě nejím, pouze malé množství mléčných výrobků a vajec. Nyní to trvá již 35 let. Dle komunikace s lékaři je to velmi neobvyklé a lékařem nakonec bylo doporučeno maso tedy nejíst. Jsou známy alespoň ze zahraničí, z literatury apod. takové případy, nebo jsem jediná na světě? Vyšetření krve na alergologii na všechny druhy masa bylo negativní. Ale calciová injekce v akutním případě částečně zabírá, stejně jako antihistaminika, např. Zyrtec. Maso po těchto drsných zkušenostech už jíst nechci, ale děkuji za Vaši případnou odpověď, která by mi vnesla do této záležitosti jasno.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Larisso, alergie na maso může být alergií jak na vlastní sloučeniny tvořící maso, tak na cizorodé látky používané v potravinářství. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším alergologem na upřesnění vyvolávajících faktorů. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: