Neustálý kašel a bolesti na hrudi.

Dobrý den paní doktorko, prosím pěkně o radu, léčím se s Ulcerózní kolitidou, měla jsem ezofangitidu žaludku a polyp, mám i reflux jícnu, depresivní poruchu a úzkosti, sníženou funkci štítné žlázy a a trombofilní stavy díky střevu a celou špatnou páteř kde mám nálezy od krční páteře až po kříž. Jenže mě už skoro 2 měsíce trápí kašel, když to začalo, tak mě divně pálilo a škrábalo v horní části krku co mě nutilo neustále kašlat, špatně se mi mluvilo a jedno ráno vykašlávala i hleny, brala jsem různé léky bez předpisu, po asi týdnu to škrábání ustupovalo až zmizelo, kašel se taky mnohem zlepšil, ale stále se ho nemůžu zbavit. Předtím jsem měla i kašel dávivý hlavně večer, když jsem ulehla do postele až jsem se nemohla nadechnout a musela jsem si sednout, jednu noc se mi i stalo, že mi přitom začaly téct slzy a pak se mi asi 3krát stalo, že jsem cítila jak sem se málem vyzvracela, ale nestalo se tomu tak. Na kontrole štítné žlázy jsem to říkala doktorce která mi napsala lék k odkašlání Erdomed 2krát denně, dělalo se mi i hrozně moc hlenu, ale jak kašel ustupoval, tak ustupovaly i hleny, ale dělají se stále a řekla mi, že pokud to nepřestane, tak mi napsala doporučení na plicní. Mám se obávat a opravdu na to vyšetření jít? Mívám i bolesti na hrudi, někdy je nemám, někdy trochu a někdy až moc velké, zrovna nedávno mě bolelo na hrudi i za pohybu a pak jsem si myslela, že si na ty záda nelehnu jak hrozně ta hrud bolela, připadalo mi, že bolest je jednou spíše na levé straně mezi prsy a pak zase spíše na pravé mezi prsy a při tom lehnutí jsem nemohla zakašlat, hrozně to bolelo, že jsem si musela sednout a už ta bolest nebyla tak hrozná. často mám pocit, že se mi i hůř dýchá, strašně mě dráždí kouř cigár, vonných tyčinek a teď na Silvestra při zapalování rachejtlí se nahromadil dým když jsem stála na balkoně a měla jsem pocit zase horšího dýchání a rozkašlala jsem se až jsem raději utekla do bytu. jinak na všechny mnou popsané nemoci beru léky, vše by mělo být tak nějak v pořádku nebo v klidu, jen mě čeká hospitalizace do psychiatrické léčebny, myslela jsem, že ta bolest na hrudi bude kvůli zádům i lékaři to na to hodně svádí, nebo, že i úzkostí, ale mě tento kašel trápí už cca 3 roky a vždy přes zimu, každý rok jsem vždy hrozně kašlala a třeba i 4 měsíce v kuse a bolest na hrudi byla už tenkrát a každý mi řekl, že to bude od zad, přitom v tu dobu mě nikdo na žádný vyšetření ani neposlal. Asi před rokem a pul jsem byla na rentgenu hrudi, když jsem se na gastru zmínila doktorce a prý tam nic nebylo. Má krev na kontrolu střeva ze dne 13.11.2012 je CRP 9,6, Kreatinin 85, Triacyglyceroly 1,79, GF-MDRD-1 1,35, Leukocyty 10,6, Barv. erytr. MCHC 0,327, Neutrof.rel.NEU% 0,41, Lymfo rel.LYM% 0,47. Lymfo.abs. LYM 5,0 ostatní je v normě. CRP mám často vyšší pohybuje se od 7-15, jen jen dvakrát jsem měla CRP v normě, naposledy před rokem, jinak je vyšší. Při ulcerózní kolitidě se najednou stalo, že na mě padlo více nemocí, postupně a docela rychle, od té doby se sleduje to CRP, ale prý to může být tím zánětem střeva, protože je to chronický i když to mám v remisi, taky se hodně léčím na chronické mykozy, za posledních pár měsíců mívám bolesti v podbřisku, taky pokaždé na jiné straně atd., ale to za pár dnu zmizí, nyní naposledy před 2 dny mi gynekolog řekl, že po této stránce jsem vpořádku a poslal mě se vyčurat na nějaký testovací proužek a zjistil, že mám zvýšené bílkoviny a že to budou asi ledviny a mám se obrátit na prakt. lékaře, ale přestalo to, tak nevím co dál, tak jestli i tohle s tím může souviset netuším. Děkuji vám moc za váš názor a radu. Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, milá paní Petro, děkuji Vám za Váš dotaz a podrobné popsání potíží. Jednoznačně Vám doporučuji vyšetření na plicní ambulanci. RTG hrudníku - který jste již před časem absolvovala - neodhalí všechno, ve Vašem případě bude nutné podrobné klinické vyšetření, spirometrie /vyšetření plicních funkcí/, a další testy event.i kontrolní RTG hrudníku. Může se jednat o bronchiální astma /chronický zánět průdušek, většinou alergického původu/ či jiné onemocnění. Kašel je příznak nemoci, chronický kašel má být dovyšetřen. Co se týče bílkoviny v moči - při další návštěvě praktického lékaře poproste o kontrolu moči, pokud tam bude bílkovina, Váš praktický lékař bude pátrat po event. zánětu močových cest apod. V případě, že budete mít bolesti v podbřišku, zajděte za praktikem okamžitě, může probíhat uroinfekce /zánět močových cest/ - kdy je nutná antibiotická léčba. Moc Vám držím palce, ať zvládnete boj se svými nemocemi, hodně štěstí v novém roce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: