Nevolnosti psychickéh rázu?

dobrý den. Již delší dobu mám následující problémy: časté nevolnosti. Provázejí mě téměř denně, někdy ráno(to nejčastěji) někdy ovšem odpoledne, večer.Někdy je to po jídle, někdy před jídlem. Jiné obtíže(jako průjem, horečky) nemám. Jen mi jen prostě na zvracení, ale zatím jsem nikdy nezvracela. Myslím, že už mám v hlavě vytvořený nějaký "blok" že mám prostě vsugerváno že mi bude blbě. Došlo to až tak daleko, že se třeba bojím chodit mezi hodně lidí-např do restaurací, do divadel (z toho jsem už jednou během představení musela odejít, jelikož se mi udělalo blbě) Když jdu do kina, musím sedět v uličce, jinak se prostě cítím nesvá a doléhají na mě zase takové ty "návaly nevolnosti" . Přestala jsem cestovat hromadnou dopravou(autobus,vlak) protože mám strach, že se tam někde pozvracím a tím se ztrapním. Když jdeme třeba na nákupy, do nějakého muzea či tak, vždycky hledám záchody nebo nějaké únikové místo, kam by se popřípadě mohla jít vyzvracet kdyby se mi udělalo špatně. Přestala jsem pít alkohol. Jíst "rizikové" potraviny.Když měla moje kamarádka střevní chřipku a byla kvůli tomu doma, já raději taky zůstala doma a čekala, kdy se u mě nemoc projeví. Celé dny jsem jedla jen rohlíky nebo banány.Když skončila inkubační doba a já za tu dobu ani jednou nezvracela, až potom jsem začala normálně jíst a chodit zase do školy. Je to šílené, připadám si jako blázen. Jednou jsem narazila na jeden článek o emetofobii (=fobii ze zvracení) a po přečtení pár řádků jsem zjistila, že je to, jako by psali o mě. Nevím, jestli jsem fakt paranoidní, nebo fakt patřím mezi emetofobiky. Jinak ze zdravotní stánky:odběry krve,moči,stolice-v pořádku.Alergie na lepek-negativní, sono břicha-v pořádku. Helikopakter pylori-negativní. Vás bych se teda chtěla zeptat, jaký máte názor? Myslíte, si že bych vážně mohla být emetofobička. A je možné, že bych si vážně dokázala "vsugerovat" ty neustálé nevolnosti? Jestli ano jak se s touto fobií vyrovnat? Bez psychologa to tuším nepujde že? A chci se zeptat jestli k psychologovi potřebuji doporučení od praktického lékaře? Moc děkuji za přečtení mého problému a váš čas :) (jinak je mi 17)

Odpověď odborníka:

Milá Marcelo - díky za důvěru. Předpokládám, že dorostová lékařka, která Vám podle všeho zajišťovala uváděná vyšetření, si Vašeho trápení všimla. Mohla by Vám pomoci najít psychoterapeuticko-psychiatrickou pomoc. K psychiatrovi ani psychologovi sice nemusíte mít žádné doporučení, ale určitě by bylo dobré, aby si byli jisti, že Vaše obtíže nemají podklad v nějakém tělesném onemocnění /mimo jiné například endokrinním, gynekologickém atd../. Rozhodně neváhejte s léčením - čím více se Vaše obtíže "fixují", tím déle pak bude trvat doba do upravení. Vaše porucha je léčitelná - vesměs se kombinují prvky tzv. kognitivně-behaviorální psychoterapie s podpůrnou medikací. Nestyďte se nebo neponižujte, nemoc není Vaší vinou ani slabostí!! Držím palce.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: