Nevysvětlitelné chronické bolesti končetin

Pane doktore, obracím se na Vás s prosbou konzultace mého zdravotního stavu, který mě již delší dobu znepokojuje. Je mi 23 let a potíže se objevily cca před třemi roky, z ničeho nic, bez návaznosti na úraz či infekci. Jde o bolest, nepříjemný pocit, v ruce a noze. Vždy mě bolí ruka a noha na stejné straně těla, někdy napravo, ale častěji jde o levou stranu těla. Popis bolesti je obtížný - já sama bych to možná ani jako bolest nenazvala, když už, tak jen mírnou, spíše tupá bolest, takový nepříjemný pocit (spíše jakoby "tu nohu a ruku cítím"), ani nejsem schopna říct, co přesně bolí, někdy okolí kloubů, někdy jakoby okolo kostí, někdy ve svalech, taková tupá mírná bolest. Tyto nepříjemné pocity mám již tři roky, vždycky se na nějaký čas objeví a potom zase ustanou - třeba to bolí týden (ale ne v kuse, ale pár hodin denně), potom tyto bolesti úplně ustanou třeba i na dva tři měsíce, a potom se bolest vrátí na pár dní, týdnů, mění se lokalizace bolesti - např. dopoledne mě bolí ruka a noha na levé straně a odpoledne jde o pravou stranu. Co jsem vypozorovala, tato bolest je opravdu podivná v těchto třech směrech: 1.) např. pokud bolí na ruce loket, na noze bolí koleno, pokud bolí předloktí, bolí lýtko, pokud bolí chodidlo, bolí dlaň, pokud tupě bolí celá noha, bolí tupě celá ruka (s tím, že během dne se to různě mění). 2.) vypozorovala jsem, že bolest zcela vymizí při psychické pohodě (např. když z domu odjedu na pár dní k příteli, ten den bolest zcela zmizí, i když jsem ji předchozí tři dny měla, a po návratu domů opět cítím nepříjemné pocity). 3.) podivné také je to, že bolest pociťuji hlavně v klidu, pokud se něčím zaměstnávám, pokud sportuji nebo se jakkoliv pohybuji, bolest necítím, ale více si ji uvědomuji v klidu, nejhorší intenzitu těchto nepříjemných pocitů jsem zažila párkrát při usínání. Se svými obtížemi jsem se svěřila nejprve své obvodní lékařce, všechny základní krevní testy (borelioza, chlamydie apod) vyšly negativně, zjistila se pouze nedávná EBV infekce (ale nešlo o primoinfekci, ta proběhla už v dětství, a do spojitosti s mými obtížemi to lékařka nedávala). Dále jsem byla u ortopeda, ten mi v podstatě neřekl vůbec nic, a nakonec na neurologii mi po základním neurologickém vyšetření bylo předepsáno dvouměsíční užívání hořčíku (během těchto dvou měsíců jsem bolesti vůbec neměla, ale to mohla být jen náhoda, bolesti totiž někdy nejsou i delší dobu), a následná rehabilitace, ta ovšem vůbec nepomohla. Obecně řečeno také mám nedostatek železa, na to jsem si vzpomněla, že mi před lety toto říkala paní doktorka, ale tehdy jsem s tím nic nedělala, tak teď jsem si ještě koupila doplněk stravy železo a zdá se mi, že bolesti jsou mírnější, ale nevím, zda si to spíš nenamlouvám. Celkově řečeno jsem z této situace už zoufalá, všichni tři lékaři, u kterých jsem doposud byla, mi v podstatě neporadili, co by mohlo moje problémy způsobovat, a poslední dobou začínám mít strach, jestli by se nemohlo jednat o něco vážného. Často mám pocit, že se jedná o psychosomatický problém, ale na druhou stranu mě tyto nepříjemné pocity, které mám už takovou dobu, dost znervózňují a já nevím, zda to mám dál nějak řešit, nebo počkat, jak se vše vyvine. Jinak jsem zdravá a jiné problémy vůbec nemám. Mockrát děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.

Odpověď odborníka:

Děkuji Vám velmi za důvěru a snahu věc co nejpodrobněji popsat - ale bohužel bez znalosti celé řady dalších detailů (týkajících se životosprávy, rodinného a sociálního zázemí, Vašeho zaměstnání, všech provedených dosavadních vyšetření a jejich výsledků aj.) není možné Vám k příčině potíží říci nic přesnějšího. Ovšem z dostupných informací si dovoluji tvrdit, že není pravděpodobné, že by se za potížemi skrývalo jakékoliv tělesné onemocnění a Vaše úvaha o psychické ("psychosomatické") příčině stavu je zcela na místě. V prvé řadě bych tedy doporučovat obrátit se na lékaře orientovaného v této problematice. Pokud bude jeho závěr obdobný, může pomoci psychoterapie. Chápu, že akceptovat "psychický" původ stavu je obtížné a nezvyklé, ale věřte že nejde o nic výjimečného, o nic, za co byste se měla stydět a taktéž návštěva psychiatra nebo psychologa není žádná ostuda. Přeji hodně štěstí a ať se podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
nevysvětlitelné bolesti | Od: Renata | 1.9.2015 09:36
Dobrý den perfektně popsala své potíže lépe bych to nepopsala ,bohužel děje se mi totéž ,byla bych moc ráda ,jěstli Vám něco pomohlo zda by jste se o to se mnou podělila moc děkuji Renata
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: