Nodostavena menstruace

Pane doktore, Chtela bych se Vás zeptat, poslední nechráněný pohlavní styk jsem mela 28.11.2015, od té doby žádný nebyl. TT jsem dělala 8x (poslední ke konci února) a všechny byly negativní. Menstruace se vsechny 4 dostavily, z čehož první dve byly nejsilnější doprovázené bolestmi. Nicméně behem těchto menstruaci se mi vzdy zhruba na 3 dny objevil mezi menstruační krvavy nebo lehce hnedy výtok. Na gynekologii jsem byla na konci února, kde mi byl proveden stěr z pochvy (na cytologii a bakterku). Oba dva byly taktéž negativní. Nutno dodat, ze jsem v te dobe řešila osobní problemy, tak jsem byla ve stresu. S paní gynekoložkou jsme se shodly nakonec, ze příčina bude nejspise hormonální, nabídla mi úpravu cyklu hormonálními pilulkami, ale ja léčbu odmítla s tím, že jestli vse nebude pristi mesic ok, tak zacnu s lecbou. Breznova menstruace se však již dostavila bez žádného mezimenstruacniho krvácení a tak jsem to dale neřešila. Jenze tento mesic (duben) jsem jeste menstruaci nedostala, je to uz 8 dní. Za posledních 14dní jsem nemela moc casu na stravu a spánek, měřím 156 a vážím 45. Mám pocit, ze jsem kilo, mozna dve zhubla, ale ted se to snažím v jidle opět vratit do normálu. Na gynekologii se chystám znovu a domluvím se nejspise na hormonální úpravě cyklu a popřípadě na injekci k vyvolání. Chtela bych se vás zeptat, 1) Může můj problem znamenat, ze jsem v tom, i kdyz vsech 8TT bylo negativních a 4 menstruace se od posledního styku dostavily? 2) Pakliže by se menstruace nedostavila kvuli úbytku váhy(1-2 kila) vrátí se mi? Tolik to preci není k tomu, abych o ni definitivně prisla. 3) Mohl by můj pripad byt zaviněn spise tím hormonálním nedostatkem? 4) Pevně v to doufám, jak mám v pripade postupovat? Nechat si naordinovat léčbu a podat injekci na vyvolání nebo pouze léčbu? Vím, ze tato posledni otazka bude spise o osobní domluvě s gnynekolozku, šle preci jen se zeptám i Vás. Dekuji moc za Vasi odpoved!.

Odpověď odborníka:

Kateřino, domnívám se, že pokud jste měla poslední nechráněný styk v listopadu, jistě by Vám test ukázal těhotenství, nebo paní doktorka při vyšetření na gynekologii by zjistila, že těhotná jste, čili těhotná s vysokou pravděpodobností nejste. Myslím, že nynější vynechání menses bude způsobeno zvýšenou zátěží, stresem, je možné, že i váhovým úbytkem, podle udané váhy a výšky jste hodně štíhlá, další úbytek váhy bych Vám již nedoporučila. Některé ženy jsou hodně citlivé na např. zvýšenou psychickou, či fyzickou zátěž a pak mohou mít rozhozený menstruační cyklus. Jistě se Vám menstruace vrátí, co se týče přesného postupu léčby, domluvila bych se s vaší ošetřující gynekoložkou, podle přesného nálezu, elegantním řešením by jistě bylo užívání hormonální antikoncepce, které by Vám menses srovnalo a i zabránilo nechtěnému těhotenství, což ve Vašem věku předpokládám. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: