Obava z als

Dobrý den, před třemi týdny jsem prodělala svůj první tetanický záchvat. Do té doby jsem neměla tušení, že něco takového existuje, nebyl to nijak silný záchvat, takže jsem na neurologii došla vyplašená až druhý den. Pan doktor mě vyšetřil a určil diagnozu jako Hyperventilační tetanii, mám brát hořčík a odpočívat. Asi tři dny po záchvatu jsem začala cítit slabost v končetinách, při chůzi cítím tlak v oblasti pravého stehna, po chvíli chození mě nohy pálí, jako bych v nich měla dvacetikilometrový pochod, stejně tak cítím slabost v rukou, občas v oblasti dlaní a prstů, spíš v oblasti ramen a od ramene k lokni. Nejedná se přímo o bolest, spíš je to pálení a pocit těžkých končetin, stále častěji mi po těle škubou svaly, na různých místech, v zádech, chodidlech, ale hlavně v nohách. Zatím to cítím každý den, s různou intenzitou a na různých místech. Sama sebe jsem vynervovala tím, že by se mohlo jednat o ALS, i když vím, že jsem mladá, je mi necelých 29 let, ani tak se nedokážu uklidinit. Ve zprávě z neurologického vyšetření mám tento zápis: Při vědomí, bez poruchy řeči, PSM tempo prim., MN: bulvy středem, volně hybné, bez nystagmu, chvostek ++ bilat, zornice symetrické, oblouky symetrické, motorika jazyka normální, PSS inervuje správně. šíje: bez známek meningeálního dráždění, Končetiny: HK: reflexy C5-8 symetrické, Mingazzini bez poklesu, bez parézy, taxe symetrická, DK:reflexy L2-S2 symetrické, výbavné, Mingazzini bez poklesu, bez parezy pyramidové jevy negativni, stoj a chůze: Bez pozoruhodnosti. Včera večer se mi najednou začalo špatně polykat, jedná se pouze o problém s polykáním tzv. na prázdno, při pití a polykání jídla jsem problém nezaznamela. Chtěla bych se zeptat, zda na základě tohoto vyšetření je možné ALS vyloučit i přes problém s polykáním, který se objevil až po vyšetření a nejsem si jistá, jestli jsem si ho jen nevsugerovala. Opravdu moc děkuji za Váš čas, jsem opravdu vyplašená a myslím, že tím si příznaky výrazně zhoršuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z textu vyplývá, že Vaše problémy mají poměrně vysokou psychonadstavbu, ale i s tím je třeba pracovat, protože někdy není důležitá realita, ale daleko důležitější je její vnímání. Jste asi hodně citlivá, více než běžná populace, takže doporučuji i vyšetření psychologem, eventuálně s nějakou psychoterapií.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x