Obava z als

Dobrý den, pokusím se být, co nejstručnější. Je mi 39 let, jsem žena. Před cca 10 lety se u mne poprvé objevily neur. potíže. Začala jsem mít pocit stažené kůže na hor. i dolních končetinách, pálení kůže, mravenčení, sval. fascikulace po celém těle, párkrát i pocit záškubu na jazyku. Po pár měsících vše spontánně odeznělo. Před cca 7 lety se vše znovu opakovalo, navštívila jsem praktického lékaře, který mi provedl kontrolu základních reflexů, vše OK. Opět vše vymizelo. Před více než rokem se vše objevilo znovu. Opět nástup z minuty na minutu. Tentokrát jsem navštívila neurologa, vše v pořádku. Pro jistotu jsem byla odeslána na vyšetření EP - opět v pořádku. Výsledek - za vše může lék Nidrazid (před cca 15 lety jsem prodělala TBC plic). Problém vznikl v tom, že jsem se začala obávat ALS a začala si denně kontrolovat jazyk tj. ve finále jsem ho po dobu několika měsíců asi tak 100xkrát denně vyplázla (nakonec nejen před zrcadlem, ale začala jsme ho pomalu nevědomě vyplazovat třeba při práci u PC, v autě...). Žádné fascikulace jsme nepozorovala. Následně mne jazyk začal bolet, pálit, mravenčit apod. Teď občas pociťuji, že se mi občas "stáhne" nějaký sval na jazyku a následně uvolní. Občas při tom cítím i zacukání. Je to velmi sporadicky (někdy se mi to stane 1 x za den několik dní po sobě - velmi často když cvičím; někdy se mi to nestane několik týdnů). Ostatní potíže - svalové fascikulace po celém těle se výrazně snížili, občas pálení kůže rukou po ránu resp. kromě toho jazyka se vše výrazně zlepšilo. Nepociťuji žádnou slabost apod. Zajímal by mne Váš názor, zda je adekvátní se obávat nemoci ALS, dále zda je možné, že za ty potíže s jazykem si de facto mohu sama díky tomu neustálému vyplazování až do krajních poloh, to se samozřejmě snažím eliminovat, ale psychika je občas silnější než já) a zda je opravdu možné, že se jedná o následek léčby TBC. Aktuální léčba - pouze Milgamma N. Předem velice děkuji a omlouvám se za rozsáhlost. Hezký den Dita

Odpověď odborníka:

Děkuji za podrobný dotaz. Co se týká příčiny vzniku ALS, tak ta zatím není zcela jasná, podílí se snad na ni genetika, prostředí, prodělaná onemocnění, ale i stres a psychika. Určitě bych požádala o vyšetření i u specialisty zabývající se psychosomatickou, a kromě cvičení na udržení kondice bych doporučila i integraci primitivních reflexů podle paní doktorky Masgutové.

prim. MUDr. Jarmila Zipserová
prim. MUDr. Jarmila Zipserová

Specializace: Rehabilitace (fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace)
Pracoviště: Neurorehabilitační klinika AXON Praha,
Městská poliklinika Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: