Obavy z lymfomu

Dobrý den paní doktorko, zhruba před 7 měsíci jsem si našla malou bouličku nad levou klíční kostí. Byla jsem na UZ, kde mi řekli, že se jedná o benigní útvar, pravděpodobně uzlina, či FA, velikost 8 mm. Provedeny krevní testy - vše OK. Byla jsem přesto z bouličky nervózní a stále jsem krk a okolí prohmatávala, přičemž jsem našla další útvary a byla po měsíci znovu odeslána na UZ. Paní doktorka nenašla nic kromě původního nálezu. Před měsícem a půl jsem znovu absolvovala UZ - u jiného lékaře. Ten mi řekl, že boulička nad klíční kostí žádná uzlina není, že se jedná pouze o tukovou bouličku, lipom, či FA. Upozornila jsem ho, že mám na krku ještě další uzliny, jedna z nich je tam asi 20 let a podle pohmatu se nemění. Pan doktor ji změřil - je ca 10 mm velká a solitérní. Další uzliny, které já hmatám ultrazvuk nenašel. Můžete m prosím vysvětlit, jak je možné, že paní doktorka na prvním ultrazvuku tu uzlinu 10 mm nekomentovala a jaktože na jednom ultrazvuku se boulička jeví jako uzlina a na jiném jako tuková bulka či FA? Může se o jednat o rozdíl v přístroji? Momentálně mám zvětšené podčelistní uzliny, pořád prohmatávám krk a pořád nalézám útvary, o kterých si myslím, že tam dřív nebyly. Nevím, na koho se ještě obrátit. Děkuji, Petra

Odpověď odborníka:

Milá petro, jakékoliv zobrazovací vyšetření je nakonec hodnoceno člověkem - lékařem a ten definitivní obraz může vidět jinak než jeho kolega, také je zde aspekt kvality přístroje ... Malá uzlina bez jakékoliv reakce na nějakou patologii lze podle mého ázoru za lipom či adneom jistě zamnit, velikost 10mm, pokud nejeví známky zánětu či infiltrace nádorem, většinu rentgenologů ponechá v klidu. Velikost uzlin je individuální, a uzliny v oblasti krku a hlavy jsou velmi citlivé na jakékoliv probíhající děje v oblasti hlavy a krku a po těžších infektech mohou zůstat dlouhobě větší. takže pokud máte dlouhodobě drobné hmatné uzlinky na krku, rozhodně bych se tím neznepokojovala. Ve chvíli kdy uvidíte že by velikost narůstála, pak bych teprve udělala nějaký kontrolní ultrazvuk.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: