Objemná mediální protruze meziobratlové ploténky

Dobrý den paní doktorko, od 25 let trpím na bolesti bederní páteře, ortoped mi vždy provedl obstřik, neurolog řekl, že jsou to bolesti měkkých tkání a td... Teprve nyní jsem se dostala na CT vyšetření a mám v ruce výsledky. CT L4-S1 /nativně/: Osy vcelku vyhovující, ventrodorzální rozměr páteřního kanálu je asi 15 mm, je tedy primárně dostatečně prostorný. V úrovni L4/5 je meziobratlová štěrbina zachována, meziobratlová ploténka vykazuje mediální protzuzi, která vlevo má charakter až protruze paramediální, lehká spondylartroza, intervertebrální foramina zachována. V úrovni L5/S1 je meziobratlová štěrbina zůžená, okraje obratlových těl spondylotickypřihroceny. Meziobratlová ploténka vykazuje poměrně objemnou mediální protruzi, která je v kontaktu s oběma odstupujícími kořeny, pravý kořen je místně utlačený. Lehčí spondylartróza. Chtěla bych vysvětlit tento výsledek, co se tedy v bederní páteři událo za změny. Co by jste navrhovala za postup léčby. Je mi 42 let a mám ráda sporty, lyžuji, jezdím na kole, provozuji turistiku i vysokohorskou, chodím každý den na hodinové procházky se psem, ráno cvičím 20 min. rehabilitační cviky. Mám zaměstnání u PC, sezením trpím. Bolesti zad se zhoršují a vystřelují mi do nohou, hlavně pravé. Děkuji předem za odpověď, Simona

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Simono. Nález na CT popisuje situaci hlavně na meziobratlových ploténkách mezi 4. a 5. bederním obratlem a mezi 5- bederním a 1. křížovým obratlem- tj poslední 2 úseky lidské páteře. Ploténky podléhají degenerativním změnám, jejich zevní část se může vyklenovat, vnitřní část více degenerovat a či roztržení vnější části tzv vyhřeznout. Působí potom někdy tlak na nervové kořeny a jejich poškození, které vede k omezení síly v některé části / v tomto úseku dolní končetiny/, výpadkům citlivost a bolesti vyzařující do končetiny. Na Vašem CT je pospáno vyklenutí spíše lehčí mezi 4-5. Obratlem a větší mezi 5. bederním a l. křížovým. Není popsán přímo zmíněný výhřez. Jistý kontakt na kořen L5 více vpravo- tam by mohl být zdrojem lampasovité bolesti na P dolní končetině. Snímky páteře z CT jsou na ploténky dle mé praxe ale jen orientační./ k ev rozhodování o operaci by byla nutná magnetická rezonance, nebo CT snímky po podání kontrastní látky do páteřního kanálu./ Dále ke zhodnocení je nutné je i vidět. Dále vše dá do korelace z neurologickým vyšetřením a vyšetřením páteře a pohybové soustavy i s odhalením funkčních změn / nap blokády mezi obratli, klouby, svalové nerovnováhy/ tj těch které na RTG snímcích nejsou vidět a mnohdy za potíže odpovídají spíše tyto, než nález na RTG vyšetření plotének. Popsaný nález mi nepřipadá výrazný a vůbec ne indikovány k úvaze o nějakém operačním řešení. Nevidím zde žádnou nutnost omezit Vaše aktivity. V případě opakování potíží je dobré spojit neurologické vyšetření s myoskeletárním ev manuálním vyšetřením a ošetřením. Podívat se na správnost cviků. / ne všechny postupy v rhb brožurách jsou pro každého a každou situaci vhodné/ Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Záněty močových cest trápí mnohem častěji ženy
Články: Záněty močových cest trápí mnohem častěji ženy
Zánět močových cest je...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: