Očkování proti rakovině děložního čípku

Dobrý den, procházela jsem si předchozí dotazy na toto téma, ale zůstávám zmatena, proto Vás prosím o radu. Moje paní doktorka se na mne tvářila trochu posměšně, když jsem se jí na očkování ptala v souvislosti s ochranou před viry (což chápu: je mi necelých 25, měla jsem téměř 50 sexuálních partnerů, prodělala jsem před pár lety kondylomata, zkrátka ztracený případ). Ale teprve následně jsem zjistila, že toto očkování je vlastně prvotně presentováno jako prevence rakoviny. Z toho, co jsem tak po různu načetla, mám pocit, že už musím mít všechny ty viry určitě v sobě. Mám se nechat naočkovat? Nehrozí, že moje tělo zareaguje nějak špatně a naopak onemocním těmi nemocemi, které jsem ještě neprodělala? Ráda bych se pokusila ochránit před rakovinou. Děkuji předem za trpělivost.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Poli, jde o to, že některé viry pokud se v organismu zdrží dlouho, jsou schopny vyvolat rakovinné změny. Neví se přesně, jakým mechanismem to dělají. V gynekologii se očkuje proto, aby se vyvinula imunita proti čtyřem kmenům jednoho konkrétního viru HPV, který je tímto rizikem známý. Pak se sníží i riziko rakoviny děložního čípku. Uvádí se, že až 80% žen se někdy ve svém životě i s těmito kmeny setká (přenese je na sebe), ne u všech ale virus v těle přetrvá. Ve Vašem případě by neměl být problém se nechat naočkovat - výrobce vakcíny nikde neuvádí, že by se před očkováním měla žena nechat prohlédnout nebo že by nesměla mít virus v sobě. Vakcína je vyrobená jen proti jednomu konkrétnímu viru, proto Vás neochrání proti jiným nemocem, rovněž způsobenými viry. Snad je to takto srozumitelné, kdyžtak napište ještě jednou. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: