Odvykání kouření pomocí champixu

Vážený pane doktore, čekáme s manželem dítě a ten se rozhodl po deseti letech přestat s kouření.. Obvodní lékař mu doporučil lék Champix, který začal užívat. Bere jej však již třetí měsíc (0,5mg ráno protože mu po léku bývá špatně a 1mg večer před spaním), ale stále kouří. Sice to omezil z 15-20 cigaret na 2-4 denně, ale nepřestal úplně. Je nějaká šance, že se svého zlozvyku zbaví? A nemůže mu dlouhodobé užívání Champixu v kombinaci s kouřením ublížit? Snažím se ho všelijak motivovat a podporovat, ale stejně se mi zdá, že manžel vyhledává příležitosti ke kouření. Přes týden chodí do práce, takže nemám takový přehled, o víkendu se například stará jestli není třeba vynést odpadky či jít do obchodu aby si cestou mohl zakouřit. Minimálně ty dvě cigarety denně stále vykouří. Díky za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Verunko! Champix je skvělý a velice bezpečný lék. Pravěpodobně je možné jej užívat stále, tak jako užívají lidé s vysokým tlakem pořád své léky, lidé s cukrrovkou rovněž... a mnoho dalších stejně. Jestli umožnil snížení cigaret na desetinu či pětinu, je to skvělé a moc Vašeho manžela chválím. Samotný lék ale většinou nemoci nevyřeší, je vhodné, když pomůže odborník i dobrou radou. Pokud máte v dosažitelné blízkosti centrum pro pomoc závislým na tabáku (slzt), bylo by dobré jej navštítiv. Nejlepší centrum je na Karlově Náměstí v Praze - paní docentka Králíková. Rádi jej přijmou. Ty dvě až čtyři cigarety by možná nahradily žvýkačky nebo inhalátorky - jak bude manžel souhlasit. Nejdůležitější ze všeho je ale to, aby to byl on sám, kdo chce přestat kouřit. Pokud byste to byla jen vy, snadno Vás ošidí - tak to prostě je. Vaše budoucí děťátko by pro něj mohlo být skvělou motivací: třeba si uvědomí, že by jeho děťátku nemusel zbytečně umřít tatínek. Moc Vám oběma držím palce, a přeji abyste všichni byli zdraví. Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: