Omdlévání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svého tatínka (64 let, celoživotní kuřák). Stává se mu, že při prudkém vstávání z postele, při kašli nebo když zakloní hlavu prostě omdlí. Neví o sobě a stáhne se do úplné křeče, někdy se pomočí. Netřese se a za chvíli se probere,ale je to krajně nepříjemné. U doktorky byl, řekla mu, že je to od krční páteře a tím věc skončila. Problém je, že to bylo občas a nyní se to stupňuje, spadne i 4x do měsíce, což mi připadá dost a to se snaží vyvarovat věcem, které by ho to tohoto stavu přivedly. Je to nepříjemné a hlavně se bojím, aby si neublížil, občas vypadá po pádu jako Rocky Balboa po zápase. Mám o něj strach. Je možné, že by páteř tak zlobila a jak se snažit předcházet těmto stavům? Před rokem byl na odběru vzorků z prostaty, měl zvýšené markery...bylo to vpořádku, ale má chodit každý rok na kontrolu. Už tam nešel, myslím, že má strach. Mohlo by to souviset? Prosím o radu a předem děkuji. I.

Odpověď odborníka:

Ajajaj. Bohužel to souviset může, V prvé řadě je třeba neodkladně zajít za urologem ke kontrole, často bývá první vzorek negativní a druhý pozitivní. Tím ovšem nemyslím, že musí, v podobných případech to však bohužel bývá časté. Operace či hormonální léčba může problém odstranit či stabilizovat, to záleží na stavu. určitě má však větší naději( pozor vysokou!!!nemá ještě v tomto směru výrazné potíže!!!)aby byl i v případě nutné léčby( tzn. pozitivním nálezu ) prakticky bez potíží. Bude lis e vyhýbat, pak naději nemá žádnou. Druhý krok, případně první, pdole toho,kde Vás dříve objednají je neurologické( množná i ORL- ale to dle neurologa) vyšetření, nález na krční páteři může být běžný, tak jak Vám bylo sděleno, pak bude třeba od neurologa zajít na fyzioterapeutickou léčbu...a potíže budou minimálně zmírněny. Bohužel však může být příčina potíží i v mozku, v cévách vyživujících mozek, to je docela pravděpodobné vzhledem k charakteru potíží, to by bylo relativně nejvýhodnější z možností ( z té špatné strany), oper. řešení je přece jen lepší a relativně jednoduché proti např. operaci mozku. Nejnevýhédnější varianta by byla, že je krční páteř postižena nějakým maligním procesem( což může být io třeba se základním problémem v prostatě), Bez podrobného vyšetření( jak jsem výše popsal) nelze víc...Ale určitě bych v této chvíli nerezignoval. naopak, co njdříve vše provést, paks e uvidí.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

Poradna uLékaře.cz

Nepromeškejte správnou chvíli začít s účinnou léčbou a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: