Onemocnění štítné žlázy

Dobrý den,  chci se zeptat na léčbu štítné žlázy.Co znamenají výsledky a co je závěrem myšleno? Poslední výsledky z krve Odběr 9.9.2016 : S_CHOL 4.66 mmol/l, S_TSH. <0.005 mIU/l, S_FT4. 17.8 pmol/l, S_FT3. 6.2 pmol/l, S_aTPO 294 IU/ml, S_aTG. 273 IU/ml, S_TRAK 0.67 IU/l, B_HB.. 144 g/l, B_ERY. 5.16 tera/l, B_LE.. 7.1 giga/l, B_HTC. 44 %, B_MCV. 85 fl, B_MCH. 28 pg, B_MCHC 33 g/100ml, B_TRM. 215 giga/l, Závěr : Thyretoxikosa, dle výsledku frustní, ale stále aktivní, Hashimotova thyreoiditida v hyperfunkční fázi. Beru Thyrozol 10  1-0-0. Pan dr. mě oznámil , že by byla nejlepší operace šž pokud ch ci otěhotnět.A dá se to i s tabletkama léčit i těhotenství podle těchto výsledků? ŠŽ mě byla zjištěna až po porodu a též léčena.Před tím jsem neměla šž. Jenže operace mě děsí jelikož jsem četla ,že se berou doživotně tablety. Můžete mě poradit jaká léčba v mém případě bude nejlepší? děkuji.

Odpověď odborníka:

Mate zvýšenou funkci štítne žlazy při atoimunitnim zánětu štitne žlazy, aktualně nevýrazní dle výsledků a jste léčena Thyrozolem který není moc vhodny pro tehotné. Existuje i alternatíva Propycil vhodnejši v graviditě. Nevidím ale sonograficky obraz štítne žlazy (možná je velká, nebo roste, nebo máte uzly-pak je operační řešení jistě na místě). Po operaci se doživotně užíva hormonálni substituce (1tableta denně ráno na lačno), která je na trhu dlouho, a je bezpečná (užívají ji i děti a těhotné ženy) ve sronáni s tyreostatikama (Thyrozol , Propycil).

MUDr. Magdaléna Škovranová
MUDr. Magdaléna Škovranová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Endokrinologie - Diabetologie, Praha 22

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: