Onemocnění štítné žlázy a léčba

Je mně 57let, před třemi lety mně bylo zjištěno mírné zvětšení štítné žlázy -hraniční velikost pr. laloku, v posledním roce se nález nezhoršil, funkce ŠŽ je v pořádku, laboratorní testy také.Potíže nemám žádné, jen větší míru pocení. Je nutné polykat denně letrox 100, 1/2 tablety? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Marie.
Pro správné zodpovězení vaší otázky by bylo nutné vědět ještě řadu dalších informací (jaká byla funkce štítnice před léčbou, jaké je rodinné pozadí stran poruch štítné žlázy, jaké jsou vaše další ev. onemocnění atd.) Domnívám se, že všechny tyto informace by měl mít lékař který Vás pro danou problematiku sleduje a tudíž by bylo nejlépe konzultovat potřebu užívání léčby přímo s ním. Obecně platí, že léčba může být použita jak v situaci snahy o nápravu snížené funkce tak snahu o potlačení růstu strumy (zvětšení štítnice). Úprava medikace se pak odehrává především na základě hormonálních testů, ale je brán zřetel i na subjektivní toleranci terapie pacientem.
S pozdravem Karel Bláha - praktický lékař.

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: