Opakovaně chlamydie

Dobrý den, začátkem června 2010 gynekolog zjistil ze stěru z děložního hrdla přítomnost chlamydií. Stěr dělal kvůli mým stížnostem na špinění během menstr. cyklu. Nasadil ATB Sumamed500mg (3tbl)-užívány 21.5. a 30.5. Kontrolní stěr negativní-19.7.2010. 2měsíce po léčbě se ještě jednou špinění objevilo, pak klid a znovu v lednu 2011. Další stěr a opět pozitivní. Dočetla jsem se, že běžná léčba ATB na chlamydie nestačí. Plánujeme miminko, ale mám strach, ať se chlamydie zas jen nepřeléčí a pak znovu nevyskytnou.Já totiž potratila a není vyloučeno, že vinou chlamydií. Jaká léčba bývá účinná?A jsou moje obavy na místě?Není potřeba překontrolovat stěr vícekrát i po negat.nálezu?Děkuji

Odpověď odborníka:

Chlamydie mohou v některých případech unikat antibiotické léčbě, protože jde o nitrobuněčné parazity, kteří umí dobře unikat imunitnímu systému nositele i průniku léků. Stěr by měl být 3x negativní. Je třeba léčit i partnera. Nejlepší by bylo provádět odběry i příp.léčbu na venerologii, ne na gynekologii, protože odběr na chlamydie je třeba provést speciálním kartáčkem z děložního kanálu. V případě neúspěšné léčby se volí jiný typ antibiotik Chlamydiové infekce mohou vést k neplodnosti , ale ne k potratu.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: