Opakované záněty moč. měchýře

Dobrý den, je mi 26 let, již 10 let trpím opakovanými záněty močového měchýře. Pokaždé nasazena atb, zkoušela jsem všechny možné volně prodejné medikamenty (Urinal, čaje, brusinky, kapky z Lichořeřišnice,...) ale to nikdy nezabralo. Pokaždé stejný průběh - časté nucení na močení, pálení, řezání při domočování, potom pouze chvilková úleva v řádu sekund a opět pocit že se musím vyprázdnit. Nikdy zvýšená teplota či bolest, pouze zmiňované příznaky. Záněty cca 2-3x ročně. Po celou dobu dodržuji pitný režim (2-3l tekutin - voda, neslazený čaj), hlídám si oblékání abych neprochladla (první zánět byl pravděpodobně vyvolán prochlazením). Ve věku cca 20 let jsem byla léčena na Trichomoniázu, úspěšně přeléčeno, i partner. Ve většině případů jsem diagnozu řešila s praktickou lékařkou, atb různá (Biseptol, Doxybene,..), poslední dva roky docházím na http://www.urologicka-klinika.cz/ Zde jsem byla opakovaně vyšetřována včetně cytoskopie, která byla v pořádku. Proběhlo přeléčení na další bakterii, bohužel nevím název a nemám k dispozici lékařskou zprávu, pamatuji si pouze že se jednalo o nějakou rezistentní bakterii, opět byla nasazena atb na cca 4 týdny, přeléčeno a výsledky poté v pořádku. Nicméně za pár měsíců opět příznaky zánětu, několikrát jsem byla na ambulanci a výsledky vyšly negativní, příčinou bylo podráždění po pohlavním styku. Na tyto problémy mi byl předepsán Nitrofurantoin Ratiopharm, s pokyny užít tabletu vždy po pohlavním styku. Ohledně hygieny a okamžitém vymočení po, jsem byla rovněž poučena a vždy dodržuji. Několik měsíců jsem užívala Nitrofur.R. dle pokynů a vše bylo v pořádku. Pak jsem zkusila vysadit (nemyslím si že je dobré dlouhodobě užívat atb), a zhruba rok bylo vše v pořádku. Cca před dvěma měsíci však znovu příznaky zánětu, jelikož jsem měla doma ještě stále Nitrofurantoin, užívala jsem jej týden 2x denně a poté vše v pořádku. Před dvěma dny jsem opět začala pociťovat potíže, zkoušela jsem "rozehnat" klidovým režimem, zvýšeným příjmem tekutin, užívání volně prodejných léků (Brusinkový čaj, kapky z Lichořeřišnice větší) + Algifen. Přes den se dostavila úleva, večer již znovu lehké příznaky a v noci se opět rozjel zánět. Ráno (včera) opět na ambulanci, zánět, krev v moči, předepsán Nitrofurantoin 3x denně na 5 dní, zítra budou výsledky kultivace moči. Nevím, zda mi budete schopni poskytnout nějaké nové informace, ale jsem opravdu zoufalá, a nechápu, že ani na specializovaném pracovišti mě mých letitých potíží nedokáží zbavit. S argumentem "S tím prostě budete bojovat už celý život " se nehodlám smířit. Myslím že již těch 10 let braní tolika antibiotik mi muselo dost negativně zahýbat s imunitou (kterou mám již tak sníženou), a bojím se dalších let užívání atb několikrát do roka. To přece nejde! Několikrát jsem se byla testovat i na pohlavní chororby (chlamidie a ostatní vč. HIV) a vše je v pořádku. Zhruba od stejného věku trpím rovněž gynekologickými potížemi (mykozy několikrát do roka), ale to asi bohužel také většina žen. Opravdu už nevím co víc mám dělat. Předem děkuji za radu Barbora

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samozřejmě jste správně podstoupila všechna vyšetření, která by mohla odhalit příčinu opakovaných zánětů. Jestliže máte zánět 3x do roka, tak to není nijak závažná věc. Vždy Vám musí vyšetřit původce infekce a měla byste být cíleně přeléčena antibiotikem jeden týden. NNejste na tom ještě tak hrozně a ta antibiotika Vám neublíží.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: