Opakované záněty močových cest

Dobrý den, mám obrovský problém se záněty močového měchýře - začali přibližně před 3 lety a pořád se mi opakovali. Bohužel můj doktor místo toho, aby mě poslal na pořádné vyšetření, tak mi předepisoval stále nová a nová antibiotika. Posléze jsem vyhledala sama urologa, u kterého jsem se nechala vyšetřit - všechna vyšetření dopadají dobře, nemám špatné ledviny, vylučování je v pořádku, dokonce mi i rozšiřoval močovou trubičku myslím že 2x, ale mé záněty se pravděpodobně staly chronickými a stále se opakují, když říkám opakují myslím tím každé 2 až 3 měsíce, ale i když zrovna v danou chvíli zánět nemám stále mě pálí při močení a mimo něj přes den. V poslední době se mi k tomu ještě přidaly problémy s tím, že i když se snažím pít hodně kvůli zánětům stále chodím na záchod a když se vyčurám okamžitě cítím potřebu zase jít, nebo ráno když se probudím mívám strašně nepříjemný pocit v místech močového měchýře...chce se mi na záchod neustále a pořád 24 hodin denně cítím že to není v pořádku, stále cítím že musím jít na záchod a nemůžu pořádně fungovat, protože můj život se točí akorát kolem toho. A občas se mi stane, že moč už ani neudržím..ale to je zase v případě, že se mi na záchod nechce..nemám potřebu, ale najednou mám mokré kalhotky a vůbec netuším důvod. Je mi 24 let a myslím si, že to rozhodně není normální, ale bohužel nevím co více mám dělat nebo jakého odborníka navštívit. Může to mít co dočinění s neurologií - jednou mi bylo řečeno, že je možné, že nervová zakončení u močové trubice jsou zmatena z tolika léků a všeho okolo, že už nerozeznají jestli se mi chce a nebo ne, nebo mám zajít za jiným odborníkem? Prosím poraďte mi, jsem opravdu zoufalá..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zdenko. V první řadě je u Vás nutno vyloučit chlamýdiou infekci a infekci ureaplazmaty (vyšetřuje se to z krve a ze stěrů z ústí močové trubice, jedná se totiž o baktérie působící uvnitř buněk a v moči se nezachytí). Uvádí se, že u nás chlamýdiemi či ureaplazmaty trpí každý čtvrtý člověk. Přenášejí se při sexuálním styku, infekce může být bezpříznaková nebo se projevuje chronickými dysuriemi (pocit pálení v močové trubici) či polakisuriemi (časté nutkání na močení). Léčí se trochu odlišnou skupinou antibiotik (makrolidy), než se běžně při léčbě infektů močových cest používají, a to je důvod, proč se je nedaří vyléčit. V případě, že se u Vás infekce potvrdí, je nutné součastně léčit i Vašeho partnera, protože by jste se od něj mohla znova nakazit.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opakované záněty | Od: Týna | 8.12.2013 19:13
Trpím stejným problémem jako paní Zdena a ačkoli
jsem svého lékaře neustále upozorňovala, aby mě
nějak vyšetřil, protože není možné, aby se mi ty
záněty tak často vracely, nikdy tak neučinil,
proto jsem ráda, že tu píšete o té chlamydiové
infekci, která může právě záněty způsobovat. Na
druhou stranu mám ale dotaz, jestli je možné mít
záněty způsobené touto infekcí, když mi na ně
pomáhá uroval akut, který je právě na záněty
močáku. Je možné, že by působil na obě infekce?
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x